12 Khasiat Air Barli Yang Anda Tak Tahu

Posted by: Tags:

Suka tak minum air barli? Bijirin barli merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian. Terdapat dua jenis serat pemakanan iaitu mudah dilarutkan dan tidak mudah dilarutkan. Barli mempunyai kedua-dua jenis serat ini merupakan sumber terbaik serat yang mudah dilarut. Serat yang tidak mudah larut dalam barli yakni penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.

1. Beta-glucan yakni materi utama dalam serat mudah larut yang didapati daripada isi rong. Barli daripada variety ‘waxy’ lebih tinggi kandungan beta-glucan daripada jenis barli lain.

2. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan bertanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah di kalangan pesakit diabetes tahap 2.

3. Pesakit diabetes perlu mengawasi tahap gula dalam darah dengan berhati-hati. Jika memakan barli dalam jumlah yang signifikan atau dimakan sebagai makanan tambahan. Hipoglisemia (gula dalam darah rendah) boleh berlaku.

4. Tokotrienol dan tokoferol (tokol) merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi. Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.

5. Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka jawaban terbakar.

6. Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam menghilangkan berat tubuh kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan.

7. Barli juga bisa mengurangkan tekanan darah. Dikatakan dengan memakan barli bisa merendahkan kolesterol LDL atau kolesterol jahat. Ini bisa mengurangkan risiko penyakit jantung.

8. Dikatakan juga antioksidan yang terdapat di dalam barli bisa membantu anda kelihatan lebih muda.

9. Ini yakni kerana barli bisa membantu membuang toksin daripada tubuh sekali gus bisa menunjukkan anda penampilan lebih muda dan kulit lebih sihat.

10. Barli juga dikatakan kaya dengan selenium. Selenium bisa mengekalkan keanjalan kulit dan memperbaiki fungsi tubuh.

11. Anda yang mengalami problem rambut dikatakan baik mengambil barli. Ini kerana barli mengandungi sejumlah garam galian, vitamin dan antioksidan yang diharapkan untuk penghasilan rambut sihat.

12. Air barli juga dikatakan dapat membantu menangani problem kencing kotor. Bagi ibu-ibu hamil yang sering mengalami problem kencing kotor boleh mencubanya juga. Ia juga diamalkan bagi menyejukkan tubuh terutama bagi pesakit demam.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.