Sedih Karena Di Fitnah?Baca Ayat Ini, Maka Tuhan Akan Membantumu Dengan Cara yang Tidak engkau Sangka-sangka

Posted by: Tags: , ,
MediandaTerkini – Tidak ada satupun yang lolos dari Fitnah di dunia ini, bahkan Rasulullah pun sering di fitnah. Dunia ini memang menyedihkan. Karena fitnah insan mampu saling membu’nuh. Fitnah merusakkan kekerabatan sesama keluarga dan saudara mukmin kita.


Sebab itulah kita dikehendaki siasat dahulu punca gosip dan khabar yang kita terima sebelum menebarkan kepada orag lain. Ditakuti apa yang kita lakukan itu berupa fitnah yang tidak berasas sama sekali.
Lebih baik membisu jikalau kita tidak pasti ihwal sesuatu perkara yang kita dengar atau baca.
Didalam Al-Quran surah Al-Baqarah; ayat 191 tercantum kalimat: “Wal fitnatu asyaddu minal qotli….” yang artinya “Dan fitnah itu lebih sangat (dosanya) daripada pembunuhan..”.
Imam Ibnu Katsir menjelaskan, bahawa Imam Abul ‘Aliyah, Mujahid, Said bin Jubair, Ikrimah, Al Hasan, Qotadah, Ad Dhohak, dan Rabi’ ibn Anas mengertikan “Fitnah” ini dengan makna “Syirik”. Makara Syirik itu lebih besar dosanya daripada pembunuhan. Wallahua’lam…
Bacalah Surah Yaasin Ayat 76 Jika Anda Sedih Difitnah
Surah Yasin ayat 76:
فَلَا يَحْزُنكَ قَوْلُهُمْ ۘ إِنَّا نَعْلَمُ مَا يُسِرُّونَ وَمَا يُعْلِنُونَ
Maka jangan hingga ucapan mereka membuat engkau (Muhammad) bersedih hati. Sungguh, Kami mengetahui apa yang mereka rahasiakan dan apa yang mereka nyatakan” (QS. Yasin : 76)
Bacalah Surah Yasin ayat 76 tersebut untuk tenteramkan hati apabila di fitnah, sedih, sebak, atau kecewa. Bacalah sambil pegang dada. Sesungguhnya kita bergantung harap pada Dia yang mencipta kita.
Tafsir Surat Yasin Ayat 76
فَلَا يَحْزُنْكَ قَوْلُهُمْ
Maka janganlah mendukacitakan kau perkataan-perkataan hina mereka kepada kamu;
Allah memujuk Nabi Muhammad: jangan kau bersedih dengan kata-kata mereka itu. Yang Mahakuasa nak pujuk hati Nabi dan para pendakwah karena Nabi Muhammad ialah seorang yang sensitif. Dia tahu apakah yang akan terjadi kepada kaumnya kalau mereka menolak seruan tauhid itu.
Dia sayangkan kaumnya. Oleh itu beliau bersedih sangat. Sebab itu Yang Mahakuasa pujuk Nabi untuk meneruskan apa yang baginda sedang buat. Jangan hiraukan apa kata mereka. Kerana apa yang Nabi sedang buat ialah perkara yang benar.
Dalam ayat ini, Yang Mahakuasa bercakap terus kepada Nabi Muhammad. Ini ialah sebagai menyampaikan kasih sayang Yang Mahakuasa kepada Nabi.
إِنَّا نَعْلَمُ مَا يُسِرُّونَ
Sesungguhnya Kami mengetahui apa yang mereka rahsiakan dalam hati mereka;
Contohnya, ada yang tak suka dengan dakwah yang kita bawa kepada mereka tapi mereka cakap dalam hati sahaja.
وَمَا يُعْلِنُونَ
dan apa yang mereka lantangkan dengan bunyi mereka;
Ini ialah jenis yang menzahirkan perasaan tidak suka mereka secara berdepan semasa jumpa dengan orang yang memberi dakwah. Ada yang cakap berdepan, ada yang cakap di belakang. Semuanya Yang Mahakuasa tahu belaka. Tidak boleh sesiapa pun boleh menyembunyikan walau apa pun dari Allah.
Allah membiarkan sahaja perbuatan mereka menghina Nabi dan pembawa risalah itu. Mereka itu gotong royong menambahkan dosa mereka sahaja. Semua akan dibalas di alam abadi kelak.
Allah nak beritahu dalam ayat ini bahawa Yang Mahakuasa bukan tidak tahu perbuatan mereka itu. Yang Mahakuasa catat semua sekali perbuatan mereka, samada mereka zahirkan atau tidak. Maksudnya, Yang Mahakuasa akan balas perbuatan mereka itu.
Semoga kita mendapat iktibar daripada tafsiran ayat 76 Surah Yasin di atas.
Sumber: islamituindah.com.my
banner 468x60

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below