Kisah Nyata, Dari Para Penggali Kubur Yang Melihat Nyata Siksa Kubur – Mengerikan!

Sahabat bagikan ini – Terdapat seorang cowok yang kerjanya yaitu menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, cowok tersebut berjumpa dengan seorang alim/ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan harapan untuk bertaubat kepada Tuhan SWT.

Dia berkata, “Sepanjang saya menggali kubur untuk mencuri kain kafan, saya telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran saya merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat.”
Kisah Nyata Penggali Kubur Yang Melihat Azab Nyata Orang-orang Yang Meninggal, Mengerikan!

Yang pertama, “aku lihat jenazah yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila saya menggali semula kuburnya pada waktu malam, saya lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya cowok itu.

“Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Tuhan SWT sewaktu hidupnya. Lantaran Tuhan SWT menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membedakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab hebat ibadah tersebut.

Sambung cowok itu lagi, “Golongan yang kedua, saya lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahat. Tatkala malam hari dikala saya menggali kubur mereka, saya melihat wajah mereka telah menjelma ****. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”

Jawab hebat ibadah tersebut, “Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika shalatnya sempurna, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,”

Pemuda itu menyambung lagi, “Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang saya lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan ibarat biasa saja. Apabila saya menggali kubur nya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu.”

Jawab hebat ibadah tersebut “Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas hebat ibadah itu lagi.

Golongan keempat, ku lihat jenazah yang jasadnya bertukar menjadi kerikil lingkaran yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?”

Jawab hebat ibadah itu, “Wahai pemuda, itulah golongan insan yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Tuhan SWT sama sekali tidak redha kepada insan yang menderhakai ibu bapanya.”

“Ku lihat ada pula jenazah yang kukunya amat panjang, sampai membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya,” sambung cowok itu.

“Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda,” terperinci hebat ibadah tersebut.

“Wahai guru, golongan yang keenam yang saya lihat, sewaktu siangnya lahatnya kering kontang. Tatkala malam dikala saya menggali semula kubur itu, ku lihat jenazah tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya,”

“Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab hebat ibadah tadi.

“Wahai guru, golongan yang terakhir yang saya lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya cowok itu lagi.

Jawab hebat ibadah tersebut, “Wahai pemuda, mereka itulah golongan insan yang berilmu. Dan mereka bederma pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Tuhan SWT baik sewaktu hayatnya maupun sesudah matinya. Ingatlah, bekerjsama daripada Tuhan kita datang dan kepada-Nya jugalah kita akan kembali. Kita akan di pertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta walaupun amalan sebesar zarah.

Setelah Anda membaca dongeng ini. Sampaikan atau hantarkan kepada teman dan rakan-rakan anda. Mudah-mudahan amalan baik yang sedikit ini diambil kira oleh Tuhan Taala di Akhirat kelak. Aamiin.

sumber : muslimahcorner .com

banner 468x60

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below