Ini Adalah Contoh RIAK Yang Kita Sentiasa Buat Tanpa Kita Sedar. Tangani Sebelum Lebih Parah..

Posted by: Tags:

Manusia kadang kala terlepas pandang perkara penting ini, ataupun memang sudah tahu, tetapi sengaja hendak menunjuk-nunjuk. Apa perkara itu? Riak!

Ramai yang berlumba-lumba hendak memberitahu apa kelebihan diri pada umum, tanpa mengetahui bahawa ianya yaitu salah satu perkara yang ALLAH S.W.T larang dan ianya yaitu berdosa!



Sebenarnya ada yang sudah mengetahui bahawa riak itu berdosa, tetapi masih juga menunjuk-nunjuk kerana rasa diri lebih baik dari orang lain. Mengapa begitu? Tidak percaya akan azab ALLAH S.W.T?



Lagi-lagi sekarang zaman serba serbi canggih, ada aplikasi Facebook. Setiap hari update status ihwal kelebihan diri, berbangga-bangga diri sehingga mendatangkan perasaan menyampah orang sekeliling.

Perasaan riak ni kadang kala orang buat tanpa sengaja, fikir ianya perkara biasa saja tetapi rupanya berdosa! Hati-hati apabila update sesuatu di laman sosial ya!


Antara riak yang orang tak sedar selalu buat ialah :


Puji anak berlebihan

Boleh dikatakan setiap hati update pasal anak, anak mengagumkan la, anak bijak la bersahabat facebook, instagram, sampaikan orang naik menyampah. Sepatutnya anda peka dengan rakan-rakan anda yang mungkin belum berpeluang merasa ada anak, pasti mereka rasa sedih.


Check in hospital mahal

Snap gambar dalam hospital, suruh ralan-rakan doakan anak semoga cepat sembuh. Tetapi caption hastag nama hospital-hospital terkenal, hospital yang mahal-mahal. Sebenarnya dalam hati nak bagitahu yang ia bisa pergi hospital mahal. Bukan nak suruh doakan anak tu sangat.


Bersyukur tak habis-habis

Tak habis-habis update pasal duit yang banyak. Bersyukur katanya. Selang seminit update ‘Alahmdulillah. Alhamdulillah duit masuk lagi, syukur alhamdulillah’ bahwasanya bersyukur itu perbuatan yang baik, tetapi salah caranya. Jika betul hendak besyukur, solat dan buat sujud syukur. Bukan duk heboh bersahabat laman sosial.


Tunjuk kereta mahal

Tangkap gambar dalam kereta, nampak stereng sekali. Captionnya ‘teruk jam jalan hari ni’. Sebenarnya nak bagitau yang ia tengah bawa kereta mahal, orang yang ada kereta lebih mahal dari ia pun tak riak!


Shopping


Suka shopping lepastu ambil gambar dan update bersahabat laman sosial, caption pulak ‘ letih shopping hari ini, sikit-sikit je keluar duit hari ni’ tapi dalam gambar bukan main banyak barang yang dibeli. Nak berlagak pun tak payah nak menunjuk sangat kan?


Serba baru


Dekat nak raya ni nanti ada la yang update pasal sofa baru, langsir baru, baju baru. Sila kaga perasaan orang yang tak mampu, dah beli barang gres tu senyap saja, jangan nak heboh. Bukan semua orang nak tahu pun, menyampah ada la


Muka lawa


Suka ambil gambar sendiri dan upload bersahabat Facebook, caption ‘ tak lawa macam makwe awak-awak semua’ tetapi bahwasanya nak orang komen pujian. Nanti jikalau orang komen cakap memang tak lawa pun, marah pulak. Pelik kan!




Maka hindarilah dari bersifat riak! 




Dalam Al-Quran, Yang Mahakuasa swt berfirman yang bermaksud :




 “Maka celakalah (azab) bagi orang yang sembahyang, yang mereka itu lalai daripada sembahyangnya lagi mereka itu riak.” (Surah Al Maun : ayat 4-6)




Dalam Surah Al-Baqarah ayat 264, Yang Mahakuasa swt berfirman maksudnya:




 “Hai orang-orang yang beriman janganlah kau batalkan sedekahmu dengan mencerca dan menyakiti menyerupai orang yang menafkahkan hartanya kerana riak manusia.”




Kesimpulannya, jangan bersikap riak. Yang Mahakuasa S.W.T melarang sesiapa yang bersifat riak. Jika selalu amalkan sikap riak ini, orang benci, dosa pun dapat. Jangan hidup hanya mengharapkan kebanggaan semata-mata. Sebaiknya amalkan sikap rendah diri, itu lebih baik

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.