3 HIKMAH BAGI LELAKI YANG MENIKAHI WANITA BERSTATUS JANDA

Posted by: Tags:

Banyak pesan yang tersirat menikahi janda. Banyak ganjaran Yang Mahakuasa SWT berikan kepada lelaki yang benar-benar ingin memperisterikan janda asalkan ianya mengikut sunnah dan mencapai keredhaannya. Berikut ialah beberapa pesan yang tersirat yang InsyaAllah dapat dipetik dari menikahi janda, antara lain :

1. Terselamatkannya mereka dunia dan akhirat

Yang Mahakuasa berfirman dalam KitabNya Yang Mulia: “Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, ‘Rabb kami ialah Allah’, kemudian mereka bersikap istiqamah, maka akan turun malaikat kepada mereka (dengan mengatakan), ‘Janganlah kau merasa takut dan janganlah kau merasa sedih, dan bergembiralah kau dengan surga yang telah dijanjikan Yang Mahakuasa kepadamu.’” (Fushshilat:30)

2. Terselamatkannya anak mereka dari didikan yang tidak Islami

“Nyatalah bahawa pendidikan individu dalam Islam mempunyai tujuan yang terperinci dan tertentu, iaitu : menyiapkan individu untuk dapat beribadah kepada Yang Mahakuasa SWT. Dan tak perlu dinyatakan lagi bahwa totalitas agama Islam tidak membatasi pengertian ibadah pada solat, shaum dan haji; tetapi setiap karya yang dilakukan seorang muslim dengan niat untuk Yang Mahakuasa semata merupakan ibadah.” (Aisyah Abdurrahman Al Jalal, Al Mu’atstsirat as Salbiyah fi Tarbiyati at Thiflil Muslim wa Thuruq ‘Ilajiha, hal. 76).

“Jauhilah oleh kalian rumput hijau yang berada di daerah kotor.” Mereka (para sahabat) bertanya, “Apakah yang dimaksud dengan rumput hijau yang berada di daerah kotor itu, wahai Rasulullah?” Beliau menjawab, “Yaitu, wanita yang sangat cantik, yang tumbuh berkembang di daerah yang tidak baik.” (HR. Daruquthni)

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang materi bakarnya yaitu insan dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, tidak mendurhakai Yang Mahakuasa terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” (QS. At Tahrim: 6 ).

Imam adh-Dhahaq dan Muqaatil berkata, “seorang muslim wajib mengajari keluarganya (isteri dan anaknya), termasuk juga kerabat-kerabatnya, budaknya yang perempuan dan laki-laki, apa saja yang telah Yang Mahakuasa perintahkan dan larang atas mereka.”

Menurut Imam as-Sa’di makna memelihara keluarga dan belum dewasa iaitu dengan mendidik dan mengajari mereka, menekankan mereka untuk melakukan perintah Allah, kerana seorang hamba tidak akan selamat kecuali bila ia melakukan perintah Yang Mahakuasa terhadap diri peribadinya dan orang-orang yang ada di bawah kendaliannya, ibarat isteri, belum dewasa dan selain mereka yang di bawah kuasanya.

3. Tersebarkannya kasih sayang di antara kaum muslimin, diantara para muslimah dan anak anak yatim.

“Wahai Rasulullah, saya memiliki saudara-saudara perempuan yang berjiwa keras, saya tidak mau membawa yang keras juga kepada mereka. janda ini saya harapkan bisa menyelesaikan permasalahan tersebut.” kata Jabir “benar katamu” jawab Nabi SAW.

“Barangsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Yang Mahakuasa akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.” (HR. Ibnu Khuzaimah dari Salman Al-Farisi pada Khutbah Rasulullah SAW menyambut Ramadhan)

Rasulullah SAW bersabda : Saya dan orang yang menanggung (memelihara) anak yatim. Ada di syurga bagaikan ini, seraya dia memberi instruksi dengan jari telunjuk dan jari tengah dan dia merentangkan kedua jarinya itu. (HR. Bukhari)

Nota: Biar lelaki-lelaki di luar sana tahu bahawa janda-janda ni bukan kelas kedua. Mereka bukan untuk dipermain-mainkan. InsyaAllah memang terdapat banyak pesan yang tersirat & ganjaran pahala Yang Mahakuasa berikan buat lelaki yang mengahwini janda. Wallahualam.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.