Amalkan Membaca 10 Ayat Terakhir Surah Ali Imran

Posted by: Tags:

10 ayat terakhir surah ali imran- SQ

بِسۡـــــــــمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــــيمِ
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
.
Rasulullah ﷺ sentiasa mengamal dan membaca 10 ayat terakhir daripada surah Ali Imran selepas berdiri daripada tidurnya. Maka setiap muslim digalakkan untuk menteladani dan mengamalkan apa yang telah Baginda ﷺ contohkan terutama saat berdiri untuk solat Tahajjud dalam usaha memulia dan menghidupkan sunnahnya.

Maksud Surah Ali Imran: Ayat 191 – 200
.
(191) Orang-orang yang mengingat Tuhan sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan mengenai penciptaan langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Dikau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Dikau, maka peliharalah kami dari azab neraka.

(192) Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya sesiapa yang Dikau masukkan ke dalam neraka, maka bahwasanya Dikau telah menghinakannya, dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolongpun.

(193) Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (iaitu): “Berimanlah kau kepada Tuhanmu”, maka kamipun beriman. Wahai Tuhan kami! Ampunkanlah dosa-dosa kami, dan hapuskanlah daripada kami kesalahan-kesalahan kami, dan matikanlah kami beserta orang-orang yang banyak berbakti.

(194) Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami pahala yang telah Dikau janjikan kepada kami melalui Rasul-rasulMu, dan janganlah Dikau hinakan kami pada hari kiamat; bahwasanya Dikau tidak memungkiri janji”.

(195) Maka Tuhan mereka memperkenankan doa mereka (dengan firmanNya): “Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang bersedekah di kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan, (kerana) setengah kau (adalah keturunan) dari setengahnya yang lain.

Maka orang-orang yang berhijrah, yang diusir dari kampung halamannya, yang disakiti pada jalan-Ku, yang berperang dan yang dibunuh, pastilah akan Ku-hapuskan kesalahan-kesalahan mereka dan pastilah Aku masukkan mereka ke dalam syurga yang mengalir sungai-sungai di bawahnya, sebagai pahala di sisi Allah. Dan di sisi Tuhan jualah pahala yang baik”.

(196) Janganlah sekali-kali kau terperdaya oleh kebebasan orang-orang kafir bergerak di dalam negeri.

(197) Itu hanyalah kesenangan sementara, kemudian kawasan tinggal mereka ialah Jahannam; dan Jahannam itu yaitu kawasan yang seburuk-buruknya.

(198) Tetapi orang-orang yang bertakwa kepada Tuhannya, bagi mereka syurga yang mengalir sungai-sungai di dalamnya, sedang mereka awet di dalamnya sebagai kawasan tinggal (anugerah) dari Allah. Dan apa yang di sisi Tuhan yaitu lebih baik bagi orang-orang yang berbakti.

(199) Dan bahwasanya di antara Ahli Kitab, ada orang yang beriman kepada Tuhan dan (kepada) apa yang diturunkan kepada kau (Al-Quran) dan juga (kepada) apa yang diturunkan kepada mereka, sedang mereka khusyuk kepada Tuhan dengan tidak menukarkan ayat-ayat Tuhan dengan harga yang sedikit. Mereka itu beroleh pahalanya di sisi Tuhan mereka. Sesungguhnya Tuhan amat cepat perhitungan-Nya.

(200) Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kau dan tingkatkanlah kesabaran kau dan bersedialah serta bertaqwalah kepada Tuhan supaya, kau berjaya.
.
.
Daripada Ibnu Abbas radliyallahu anhuma, bahawa ia telah mengkhabarkan bahawa ia pernah bermalam di rumah Maimunah isteri Nabi ﷺ (ibu saudaranya). Dia berkata, “Lalu saya tidur dengan meletakkan kepala di tepi bantal, sementara Rasulullah ﷺ dan isterinya berada di tengah-tengah bantal. Kemudian Rasulullah ﷺ tidur sampai saat tengah malam (atau sebelum tengah malam kurang sedikit atau setelah tengah malam lewat sedikit).

اسْتَيْقَظَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه و سلم فَجَلَسَ يَمْسَحُ النَّوْمَ عَنْ وَجْهِهِ بَيَدِهِ ثُمَّ قَرَأَ اَلْعَشْرَ اْلآيَاتِ اْلخَوَاتِمَ مِنْ سُوْرَةِ آلِ عَمْرَانَ

Rasulullah ﷺ berdiri lalu duduk sambil mengusap bekas kesan tidur daripada mukanya dengan tangannya. Kemudian membaca 10 ayat terakhir daripada surah Ali Imran sehingga selesai.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan Ibnu Majah.)

SHARE JIKA BERMANFAAT
.
وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.