Berapa lama Dajjal Akan Wujud Kembali

Posted by: Tags:

LONDON, ENGLAND - JULY 27: A general view of the Opening Ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium on July 27, 2012 in London, England. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Asal undangan keluarga Dajjal :

Dajjal ialah insan yang misteri dari keturunan Yahudi. Dajjal ialah seseorang insan dia bukan Jin ataupun Makhluk lain. Ia sebagai insan yang ditangguhkan ajalnya. Dajjal digelar sebagai Anti-Christ oleh umat Kristian dan The King of Kings oleh Yahudi. Sesungguhnya, masa untuk Dajjal keluar terlalu hampir, ia terang melalui tanda-tanda misteri dan tanda-tanda perubahan politik dunia hari ini.

Dajjal ialah insan misteri yang pintar dan mempunyai kepakaran dalam memanipulasi sejarah, politik, agama, sihir, ekonomi dan sebagainya. Manusia tidak boleh menjadi kurang pandai dan terus diperbodohkan kerana musuh kita ialah seorang yang bijak. Manusia juga perlu terpelajar dalam semua cabang ilmu (kecuali sihir) untuk menghadapi fitnah Dajjal.

Seperti halnya Nabi Isa a.s yang di angkat oleh Yang Mahakuasa swt ke atas langit dan ditangguhkan kematiannya sehingga ia menanti ia turunkan semula keatas muka bumi ini lalu ia akan mati dan di kuburkan di Madinah AlMunawwarah. Sama juga halnya dengan Iblis yang di tangguhkan kematiannya sehingga hari selesai zaman nanti. Ayah Dajjal seorang yang tinggi dan gemuk. Hidungnya ibarat paruh burung dan ibunya pula seorang perempuan gemuk dan banyak dagingnya.

Menurut Imam Al Barzanji ada pendapat mengatakan bahawa asal keturunan bapanya ialah seorang Dukun Yahudi yang di kenali dengan “syaqq” manakala ibunya asal dari bangsa Jin. Ia hidup di zaman Nabi Sulaiman a.s dan mempunyai kekerabatan dengan makhluk halus.

Sifat Badan Dajjal :
Hadis Huzaifah r.a katanya: Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Dajjal ialah orang yang buta matanya sebelah kiri, lebat (panjang) rambutnya serta dia mempunyai Syurga dan Neraka. Nerakanya itu merupakan Syurga dan Syurganya pula ialah Neraka” (Hadis Sahih Muslim)

Ada beberapa ciri perawakan Dajjal yang disebutkan dalam Hadis Rasulullah saw, diantaranya: Seorang yg kelihatannya masih muda; Berbadan Besar dan agak kemerah-merahan; Rambutnya kerinting dan tebal. Kelihatan dari belakang seakan-akan dahan kayu yang rimbun.

Berapa lama Dajjal akan hidup kembali :

Dajjal akan hidup kembali setelah ia memulakan cabarannya kepada umat, selama empat puluh hari. Namun begitu, hari pertamanya sama dengan setahun dan hari kedua sama dengan sebulan dan ketiga sama dengan satu ahad dan hari-hari selanjutnya sama ibarat hari-hari biasa.

Kami bertanya: “Wahai Rasulullah! Berapa lamakah ia akan tinggal di muka bumi ini? Nabi saw, menjawab: Ia akan tinggal selama empat puluh hari. Hari yang pertama ibarat setahun dan hari berikutnya ibarat sebulan dan hari ketiga ibarat seminggu. Kemudian hari yg masih tinggal lagi (iaitu 37hari) ialah sama ibarat hari kau yang biasa.

Lalu kami bertanya lagi: Wahai Rasulullah saw! Di hari yang panjang ibarat setahun itu, apakah cukup bagi kami hanya sembahyang sehari sahaja (iaitu 5 waktu sahaja). Nabi saw menjawab: Tidak cukup. Kamu mesti menerka hari itu dengan menentukan kadar yang bersesuaian bagi setiap sembahyang..”

Maksud Sabda Rasulullah saw, ini ialah biar kita menerka jam yang berlalu pada hari itu. Bukan mengikut perjalanan matahari ibarat biasanya kita lakukan.

Misalnya sudah berlalu tujuh jam selepas sembahyang Subuh pada hari itu maka masuklah waktu sembahyang Zohor, maka hendaklah kita sembahyang Zohor, dan apabila ia telah berlalu selepas sembahyang Zohor itu tiga jam setengah misalnya, maka masuklah waktu Asar, maka wajib kita sembahyang Asar.

Begitulah seterusnya waktu Sembahyang Maghrib, Isyak dan Subuh seterusnya sampai habis hari yang panjang itu sama panjangnya dengan masa satu tahun dan bilangan sembahyang pun pada sehari itu sebanyak bilangan sembahyang setahun yang kita lakukan. Begitu juga pada hari Kedua dan ketiga.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.