Bersedekah Dengan Ikhlas Kita Boleh Kaya

Posted by: Tags:

maxresdefault

Terdapat beberapa perkara yang rahsia untuk menjadi kaya tanpa kita duga. Perbanyakkan bersedekah. Bersedekah menjadi alasannya yakni Tuhan membuka pintu rezeki hambanya. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Tuhan azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan sumbangan kepada orang lain, nescaya Tuhan membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Tuhan menyedikitkan baginya.” H.R. ad-Daruquthni dari Anas r.a.

Sedekah digandakan 700 kali ganda.

2_261

Tuhan Ta’ala berfirman: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Tuhan yakni serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Tuhan melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Tuhan maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” . (Al Baqarah (2) : 261)

Tuhan lipat-gandakan ganjaran orang yang bersedekah.

57_18

“Sesungguhnya orang-orang yang beramal baik laki-laki mahupun perempuan dan meminjamkan kepada Tuhan pinjaman yang baik, nescaya akan dilipat-gandakan (ganjarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak.”(Qs. Al Hadid: 18)

Rezeki dimurahkan Tuhan s.w.t.
Firman Tuhan s.w.t.: “Dan barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, pasti akan ditunjuki kepada mereka jalan keluar. Dan diberi rezeki kepada mereka daripada jalan yang tidak disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, maka Tuhan akan mencukupi baginya”. (At-Talaq:2-3)

Keberkatan dalam rezeki.
Kekayaan tidak membawa erti tanpa ada keberkatan. Dengan adanya  keberkatan, harta/rezeki yang sedikit akan dirasakan seakan-akan banyak dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah meskipun banyak harta. Dalam kisah Nabi, ada diceritakan Nabi Ayub saat sedang mandi tiba-tiba Tuhan datangkan seekor belalang emas dan hinggap di lengannya. Baginda menepis-nepis dengan bajunya. Lantas Tuhan berfirman ‘Bukankah Aku lakukan begitu supaya kau menjadi lebih kaya?’ Nabi Ayub mejawab ‘Ya benar, demi keagunganMu apalah makna kekayaan tanpa keberkatanMu’. Kisah ini menegaskan betapa pentingnya keberkatan dalam rezeki yang dikurniakan oleh Allah.

Kaya Jiwa.
Kekayaan bukanlah sesuatu yang harus diidam-idamkan oleh seseorang Islam kerana kekayaan boleh membawa kerosakan kepada seseorang sekiranya tidak menurut jalan yang betul. Islam lebih melihat kekayaan dari segi kekayaan jiwa. Hadis Abu Hurairah r.a katanya: Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: Kekayaan itu bukanlah kerana mempunyai banyak harta tetapi kekayaan yang bahwasanya yakni kekayaan jiwa (Sahih Muslim.). Berzikir dan perbanyakkan beramal dalam sembunyi dan terang.

u3_zikr

Hadis berikut ini pula menyeru kita semoga rajin beramal kerana Tuhan akan memberi kita rezeki dan kesenangan melalui bersedekah. “Wahai manusia, bertaubatlah kepada Allah, sebelum kau mati. Bersegeralah melaksanakan amalan amalan salih sebelum kau kesibukan dan hubungilah antara kau dengan Tuhan kau dengan membanyakkan sebutan (zikir) kau kepadaNya dan banyak beramal dalam bersembunyi dan terang-terangan, nanti kau akan diberi rezeki, ditolong dan diberi kesenangan.” H.R Ibnu Majah.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.