Cara Qada Solat Yang Tertinggal 1X ANDA BAGI DAN SEBAR MUNGKIN DPT MENGINSAFKAN BERIBU INSAN YG TIDAK TAHU TENTANG INI

Posted by: Tags:

Sebagai seorang Muslim kita semua tahu bahawa solat itu merupakan kewajipan yang Tuhan suruh menyerupai mana yang terdapat di dalam rukun Islam yang ke2. Selama kita hidup pernah tak kita tinggal solat? Kita insan kiamat yang lemah imannya, sering kali lalai dalam kewajiban yang Tuhan suruh. Mungkin kita ialah dalam golongan orang yang pernah tinggal solat baik sengaja ataupun tidak sengaja. Sekarang rasa menyesal itu mungkin mula dirasai oleh kita semua disebabkan dahulunya jahil ihwal agama dan sering tinggal solat walaupun sudah baligh dulu..

Alhamdulillah hari ini Tuhan masih lagi hidupkan kita, mungkin Dia tahu banyaknya dosa kita dan mahu memberi ruang kepada kita untuk bertaubat. Selagi ajal belum tiba eloklah kita semua qada solat kita yang kita tinggal dulu. Puasa yang ditinggalkan kena ganti, hutang dengan insan pun kita kena bayar inikan hutang kita dengan Allah. Ok, apa yang mesti kita tahu ihwal cara atau bagai mana mahu qada’ solat?

Ada pendapat yang mengatakan hanya perlu qada solat yang ditinggalkan kerana tidak sengaja terlupa atau tertidur dan tidak perlu qada solat yang sengaja ditinggalkan. Misalnya sembahyang yang ditinggalkan dengan sengaja kerana lalai semasa “muda-muda dulu”. Mereka mengatakan cukup dengan istighfar dan bertaubat sahaja. Sebenarnya pendapat ini tidak sempurna kerana Rasulullah s.a.w. sendiri menqada solat yang ditinggalkan walaupun Baginda tidak tertidur atau terlupa.

Tidak ada qada dalam solat bukan bermaksud tidak perlu qada tapi tidak perlu sebut perkataan qadha semasa niat. Qadha ialah melaksanakan sesuatu ibadah di luar waktunya dan tunai ialah melaksanakan sesuatu ibadah di dalam waktunya. Secara mudahnya tunai “waktu Allah”, qadha “waktu kita”
Dari ‘Aisyah r.a katanya: ”Apabila Rasulullah s.a.w. lupa solat malam, umpamanya kerana tertidur dan sebagainya, maka baginda menggantinya pada siang hari dua belas rakaat.” (Muslim)

Cara niat Qada bagi solat fardu lima waktu pula ialah:

Solat Maghrib:
“Sahaja saya solat fardu maghrib tiga rakaat qada’ kerana Tuhan Ta’ala”
Solat Isyak:
“Sahaja saya solat fardu Isyak empat rakaat qada’ kerana Tuhan Ta’ala”
Solat Subuh:
“Sahaja saya Solat Fardu Subuh dua rakaat qada’ kerana Tuhan Ta’ala”

4. Solat Zuhur:
“Sahaja saya solat fardu Zuhur empat rakaat qada’ kerana Tuhan Ta’ala”

5. Solat Asar:
“Sahaja saya solat fardu Asar empat rakaat qadha’ kerana Tuhan Ta’ala

Ada orang bertanya : Jika kita tertinggal solat (sengaja dan tidak sengaja) semenjak akhil baligh sehingga sekarang (20-an; banyak waktu), perlukah di qada semua jumlah solat yang tertinggal itu atau cukup dengan melaksanakan solat taubat?

Jawabnya, Wajib qada solat yang telah tertinggal. Disini ada dua cara untuk qada, pertama kalau seseorang yang tahu sebanyak mana beliau telah tinggalkan solat fardhunya, maka qadakanlah mengikut bilangan yang telah ditinggalkannya.

Cara kedua ialah bagi yang tidak tahu secara detail berapa banyak yang telah ditinggalkannya, yakni semenjak cendekia baligh, buatlah anggaran berapa banyak solat yang perlu diqada dan berhentilah kalau sudah yakin solat itu sudah diqada kesemuanya. Cara yang terbaik ialah selepas jawaban solat fardhu lakukan solat qada, buatlah berterusan begitu moga-moga diterima Allah.

Selain itu ada juga orang bertanya, kalau ditakdirkan meninggal sebelum sempat mengqada semua solat itu (tetapi sudah buat solat taubat) bagaimana?

Soal kalau meninggal sebelum sempat mengqada kesemua solat itu, semuanya bergantung pada Allah, akan tetapi kalau kita telah benar2 insaf dan niat untuk qada kesemua solat dan telah melaksanakan solat taubat dengan bersungguh-sungguh dan juga mengikuti segala perintah Allah, insyaAllah akan diampuni dosa-dosanya. Untuk pengetahuan semua, qada solat fardhu boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja tiada waktu larangan padanya. Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada semua dalam mendapat pengampunan daripada Tuhan SWT.

Wallahualam…….

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.