DOA SUPAYA DIMUDAHKAN DALAM SEGALA URUSAN

Posted by: Tags:

Related image

doa mudahkan urusan

Pada kesempatan hari penuh berkat ini, ana ingin berkongsi dengan antun semua, sebuah doa yang amat bermanfaat sebelum memulakan sesuatu pekerjaan, biar doa ini dapat memudah dan mempercepatkan segala urusan.

Doa ini ialah doa yang sahih daripada Rasulullah ﷺyang mengandungi permohonan banyak sekali fasilitas dalam segala urusan. Semoga ianya bermanfaat.

Dari Anas bin Malik, dia berkata bahawa Rasulullah ﷺbersabda;
“Allahumma laa sahla illa maa ja’altahu sahlaa, wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa.”(Ya Allah! Tiada kesenangan kecuali yang Dikau permudahkan; Dan Dikaulah mengakibatkan kesedihan (kesukaran), bila Dikau mengkehendakinya pasti akan menjadi mudah.)”

Hadis ini diriwayatkan oleh Ibnu Hibban dalam sahihnya (3/255). Diriwayatkan juga oleh Ibnu Abi ‘Umar, Ibnus Sunni dalam ‘Amal Yaum wal Lailah’. (Jaami’ul Ahadits, 6/257, Asy Syamilah).

Sanad hadis ini sahih sebagaimana dikatakan oleh Syaikh Syu’aib Al Arnauth dalam tahqiqnya terhadap Sahih Ibnu Hibban.

Khasiat Doa

Penjelasan daripada faedah doa di atas adalah:

Setiap sesuatu kesenangan dan fasilitas itu pastinya hanya datang dari Tuhan سبحانه وتعالى. Sekalipun sesuatu yang sukar, boleh menjadi mudah bila Tuhan سبحانه وتعالى mengkehendakinya.

Hati antum hendaklah sentiasa bergantung kepada Tuhan سبحانه وتعالى, bukan bergantung pada diri sendiri yang lemah. Jika hati terlalu terlalu yakin atau mempercayai diri sendiri sahaja sehingga melupakan Tuhan سبحانه وتعالى, maka semestinya apa saja yang dilakukan atau sesuatu urusan tersebut akan menjadi semakin sukar. Ingatlah bahawa sesiapa yang sentiasa bertawakkal pada Tuhan سبحانه وتعالى, maka Tuhan سبحانه وتعالىakan memudahkan setiap urusannya.

Manusia mempunyai kehendak. Tetapi kehendak tersebut hanya boleh direalisasikan dengan baik dan sempurna, bila Tuhan menghendakinya. Oleh kerana itu, hati seharusnya bersandar pada Yang Maha Khaliq iaitu Tuhan سبحانه وتعالى.

Perlunya beriman kepada takdir Ilahi dengan baik dan redha supaya tidak mengakibatkan seseorang semakin dukacita di atas segala bencana alam atau kesukaran yang menimpanya.

Takdir di satu bahagian kelihatan agak menyakitkan. Namun Yakinlah! Jika kita melihat dari sebelah yang lain pula, pasti ada yang terbaik dan nasihat tersembunyi yang terdapat di sebalik semua yang terjadi itu.

Semoga doa ringkas ini bermanfaat dan dapat diamalkan saat antum semua berada dalam keadaan sukar dan saat mengharapkan pertolongan, kesenangan dan fasilitas dari Tuhan سبحانه وتعالى.
Segala puji bagi Tuhan سبحانه وتعالى yang dengan nikmat-Nya setiap kebaikan menjadi lengkap dan sempurna.

والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
(Hanya Tuhan Maha Mengetahui apa yang benar)

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.