Fadhilat Solat Sunat Dhuha

Posted by: Tags:

catskk

Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Yang Mahakuasa SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya. Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara semoga jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah masing-masing di antara kau setiap pagi berinfak untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih ialah sedekah, setiap tahmid ialah sedekah, setiap tahlil ialah sedekah, dan setiap takbir ialah sedekah. Menyuruh kebaikan ialah sedekah, mencegah keburukan juga ialah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”   (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud). Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan ialah dua rakaat. Nabi Muhammad SAW  bersabda: “Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kau malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan saya cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”   (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)

WAKTU SOLAT DHUHA

Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu matahari sedang naik. Sekira cuacanya berhalangan ialah lebih mudah dengan merujuk kepada takwim waktu solat. Masanya ialah 28 minit selepas Syuruk, iaitu sekiranya waktu Syuruk 7.32 pagi dan ditambah 28 minit, maka masuknya waktu Dhuha bermula jam 8.00 pagi. Walaupun begitu waktu paling afdal melaksanakan Solat Sunat Dhuha ialah anggaran matahari naik, tinggi segalah (7 hasta atau 3 meter), lebih kurang dalam pukul 9.30 pagi. Zaid bin Arqam r.a. berkata: “Nabi SAW keluar menuju kawasan Ahli Quba, di kala itu mereka sedang mengerjakan Solat Dhuha. Baginda bersabda; “Inilah solat orang-orang yang kembali kepada Allah, iaitu di waktu bawah umur unta telah bangun kerana kepanasan waktu Dhuha.”  (HR. Ahmad, Muslim dan Tirmidzi).

FADHILAT SOLAT DHUHA

Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Yang Mahakuasa SWT, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan. Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW  bersabda: “Sesiapa Yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya olleh Yang Mahakuasa sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.” Rasulullah SAW  bersabda:  “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila  tiba hari simpulan zaman kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.”   (HR At-Tabrani). Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an,  “Allah berfirman:“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu hingga ke petang harinya.”   (HR. Haklim dan Tabrani).

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.