GODAAN SYAITAN MENGGUNAKAN SEJADAH

Posted by: Tags:

Godaan Syaitan Menggunakan Sejadah

Pada waktu tengahari menjelang masuk Zuhur, di mana terdapat salah satu daripada syaitan sedang berada dalam Masjid. Kebetulan hari itu yaitu hari Jumaat di mana dikala berkumpulnya orang ramai. Syaitan sudah ada dalam Masjid ia kelihatan begitu khusyuk. Para jemaah mulai memenuhi setiap ruang dalam masjid. Syaitan berkembang menjadi menjadi ratusan bentuk, masuk dari semua penjuru sama ada dari tingkap, pintu masuk ataupun pintu tandas. Pada setiap jemaah, syaitan juga masuk ke dalam telinga, saraf mata, urat nadi lalu menggerakkan denyut jantung setiap para jemaah yang hadir. Syaitan juga turut menyelinap pada setiap sejadah.

“Wahai, syaitan! Panggil Tuan Imam apabila ia masuk ke Masjid.”Seru Iblis, ketua syaitan supaya menjalankan peran mereka.

Syaitan merasa terusik: “Kau kerjakan saja tugasmu, Tuan Imam. Tidak perlu kau menegah aku. Ini hak saya untuk mengganggu setiap orang dalam Masjid ini!”Dengus syaitan cuba menjalankan jarumnya.

“Ini rumah Tuhan, syaitan! Tempat yang suci, kalau engkau mahu ganggu, kau boleh lakukannya di luar nanti!”, Tuan Imam cuba mengusir syaitan itu.

“Tuan Imam! Hari ini yaitu hari ujian bagi mencuba sistem baru.” kata syaitan menyebarkan Tuan Imam tercengang.

“Aku sedang melaksanakan cara gres untuk menjerat kaum kamu.”

“Dengan apa?” tanya Tuan Imam.

“Dengan sejadah!” jawab syaitan.

“Apa yang boleh kau lakukan dengan sejadah itu, syaitan?” tanya Tuan Imam lagi.

“Pertamanya saya akan masuk ke dalam hati setiap pemilik saham dan pengusaha industri sejadah. Mereka akan saya ulikkan dengan mimpi untung besar. Sehingga, mereka akan terus memerah keringat pekerja untuk bekerja dengan gaji yang rendah demi keuntungan besar!” Syaitan membuktikan kepada Tuan Imam.

“Ah, itu kan memang cara lama yang sering kau pakai. Tidak ada yang baru, syaitan?” kata Tuan Imam.

“Bukan itu saja Tuan Imam …” tegas syaitan.

“Lalu?” tanya Tuan Imam lagi.

Syaitan menjawab, “Aku juga akan masuk pada setiap hati jurureka sejadah. Aku akan memupuk idea supaya para jurureka itu biar membuat sejadah yang lebar-lebar.”

“Untuk apa?” tanya Tuan Imam.

“Supaya, saya lebih berpeluang untuk menanamkan rasa ego pada setiap kaum yang engkau pimpin, Tuan Imam! Selain itu, Aku akan lebih bebas untuk masuk dalam saf solat. Dengan sejadah yang lebar maka barisan saf akan renggang. Dan saya ada di celah saf yang renggang itu. Di situ Aku boleh ikut membentangkan sejadah.” jawab syaitan dengan yakin.

Dialog Syaitan dan Tuan Imam terputus seketika.

Atas Mengatasi

Dua orang datang di mana keduanya membentangkan sejadah. Keduanya duduk bersebelahan. Salah seorang daripadanya memiliki sejadah yang lebar manakala seorang lagi membawa sejadah lebih kecil. Orang yang mempunyai sejadah lebar terus sahaja membentangkan sejadahnya tanpa melihat kiri-kanannya. Sementara orang yang ada sejadah lebih kecil merasa tidak sedap hati bila hendak mendesak jemaah lain yang lebih dulu datang.

Tanpa berfikir panjang maka pemilik sejadah kecil membentangkan sahaja sejadahnya sehingga sepertiga bahagian sejadah yang lebar ditutupinya. Kemudian keduanya melaksanakan solat sunat.

“Nah, lihat itu Tuan Imam!”, Syaitan memulakan dialog lagi.

“Yang mana?” Tuan Imam bertanya.

“Ada dua orang yang sedang solat sunat itu. Mereka ada sejadah yang berbeza ukuran. Lihat sekarang, saya akan masuk di antara mereka.” Kata syaitan yang kemudiannya menghilang.

Syaitan sudah menyelinap masuk ke dalam saf. Tuan Imam hanya memerhatikan sahaja kedua orang yang sedang melaksanakan solat sunat itu. Tuan Imam dapat melihat kebenaran rancangan yang dikatakan syaitan sebelumnya.

Pemilik sejadah lebar, rukuk dan kemudiannya sujud. Tetapi apabila bangun dari sujud maka ia membuka sejadahya yang tertutup lalu meletakkan sejadahnya di atas sejadah yang kecil. Hingga sejadah yang kecil kembali berada di bawahnya. Dia kemudian berdiri. Dalam pada itu pemilik sejadah yang lebih kecil telah melaksanakan perkara yang sama. Dia juga membuka sejadahnya kerana sejadahnya telah ditutup oleh sejadah yang lebar. Perkara ini terus berlaku sehingga akibat solat.

Bahkan apabila solat Jumaat yang wajib juga kelihatan berlakunya kejadian ibarat itu di beberapa penjuru dalam masjid tersebut. Ramai orang lebih suka memilih untuk berada di atas daripada redha mendapatkan kedudukan di bawah. Melalui sejadah dapat dilihat bagaimana lebih ramai orang yang suka berebut kuasa atas yang lain. Siapa yang mempunyai sejadah lebar, maka ia akan meletakkan sejadahnya di atas sejadah yang kecil.

Sejadah sudah dijadikan oleh syaitan sebagai pembezaan kelas. Pemilik sejadah lebar dikelaskan sebagai para pemilik kekayaan di mana setiap masa dan dikala mesti lebih di atas daripada yang lain. Dan menganggap pemilik sejadah kecil yaitu kelas bawahan di mana setiap masa akan sentiasa menjadi orang yang dipandang rendah dari pandangan orang yang berkuasa. Di atas sejadah, syaitan telah menghasud dan mengajarkan orang ramai supaya selalu menguasai orang lain.

“Astaghfirullahal adziiiim!” guman Tuan Imam secara perlahan.

والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
(Hanya Tuhan Maha Mengetahui apa yang benar)

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.