Hebatnya Seorang Ibu, Doanya Tiada Hijab

Posted by: Tags:

Image result for ustaz sharhan shafie

Suatu masa kita pernah disentuh dengan satu kisah penghijrahan individu yang dikenali dengan nama Abang Long Fadil. Daripada seorang yang jauh dari agama, balasannya dia menjadi ikutan bagi mereka yang mahu memperbaiki diri biar menjadi hamba yang disayangi Allah.

Hidayah itu milik Allah. Namun, dalam kisah penghijrahan beliau, ada usaha dari manusia terpenting dalam hidupnya dan kita percaya ia membuka jalan penghijrahan beliau.

Ibunya mengakui melaksanakan doa yang tidak putus-putus kepada Tuhan untuk anaknya di dikala cemuhan diterima daripada orang sekelilingnya. Sedikit pun tidak menyebarkan dia berputus asa malah yakin anaknya akan kembali ke pangkal jalan. Kuasa doa seorang ibu. Anaknya balasannya berkembang menjadi semakin erat dengan Allah.

Ada apa dengan doa seorang ibu? Doa seorang ibu dan ayah ialah yang terbaik selain doa orang yang dizalimi dan doa orang musafir. Ini ialah berdasarkan hadith yang bermaksud; Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda:

“Tiga doa yang mustajab, tanpa syak lagi; doa orang dizalimi, doa orang musafir dan doa bapa kepada anaknya.”
(Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi)

Seorang ibu mempunyai kedudukan yang tinggi di sisi Allah. Malah, seorang ibu wajib ditaati oleh anaknya selagi mana tidak mengajar kepada perkara-perkara yang dilarang oleh Tuhan SWT. Ibu ialah orang yang paling mengenali diri kita berbanding manusia lain, paling banyak kasihnya, dan mempertaruhkan nyawa semasa melahirkan kita. Justeru, reda dan doa seorang ibu amat diharapkan bagi mengisi perjalanan hidup.

Kisah mahir ibadah berjulukan Juraij juga amat terkenal kalau disebut mengenai doa seorang ibu dan keutamaan mendahulukan ibu dalam urusan. Juraij yang sedang bersolat dipanggil oleh ibunya. Dia membuat keputusan untuk tidak menyahut panggilan ibunya dan meneruskan solatnya. Keadaan itu berlaku selama beberapa kali sehinggalah pada suatu hari ibunya bersumpah,

“Ya Allah, janganlah Engkau matikan dia, sehingga ia menghadapi fitnah melaksanakan kekerabatan dengan pelacur!”

Dengan sumpahan itu, Juraij mendapatkan ujian besar iaitu difitnah oleh seorang pelacur yang mendakwa Juraij mempunyai kekerabatan dengannya.

Dalam kisah Juraij ini, ditunjukkan bahawa doa seorang ibu itu dimakbulkan Allah. Selain itu, kalau seorang ibu atau bapa memerlukan anaknya sedangkan anaknya sedang bersolat sunat, maka dibenarkan untuk membatalkan solat sunatnya. Kuasa berdoa juga terlihat pada keadaan Juraij semasa meminta sumbangan kepada Tuhan dikala dirinya difitnah dan Tuhan memakbulkan doanya. Kita sudah biasa mendengar kisah kehebatan doa seorang ibu. Malah ia wujud dalam dongeng rakyat kita. Sejak kecil kita mengetahui kisah Si Tanggang yang menderhaka kepada ibunya. Kerana amat sedih dengan sikap anaknya itu, si ibu berdoa biar anaknya bertukar menjadi batu. Maka, Si Tanggang pun bertukar menjadi batu.

Ia dijadikan kisah untuk mengingatkan bawah umur biar tidak menderhaka kepada ibu mereka dan hebatnya doa seorang ibu yang boleh dikabulkan sekelip mata.

Ibu selalu mendoakan anak mereka terutama semasa hari-hari penting menyerupai semasa hendak menghadapi peperiksaan, semasa bawah umur mula menyebabkan duduk perkara dan semasa mereka mencari pekerjaan.

Tapi, suka untuk saya mengingatkan kita semua bahawa doa untuk bawah umur bukanlah terhad kepada hal tertentu sahaja, bukan semasa marah dan bukan semasa hati kecewa. Doa untuk bawah umur lebih bagus kalau disebut pada setiap masa, tidak khusus kepada peristiwa terpilih sahaja.

Ini lebih penting bila kita kini sudah mengetahui akan kedudukan doa seorang ibu di sisi Tuhan SWT. Inilah ruang dan peluang biar bawah umur abadi mendapat keredaan kita dan keredaan Tuhan dalam setiap nafasnya. Semoga kita tidak pernah lupa untuk mendoakan bimbingan dan petunjuk Tuhan SWT kepada bawah umur pada setiap masa biar sama-sama menjadi penghuni syurga Tuhan sebagai sebuah keluarga.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.