Ibadah yang sah itu tidak semestinya diterima oleh Allah, dan ibadah yang diterima oleh Yang Mahakuasa itu pastilah ibadah yang sah.

Posted by: Tags:

Ibadah yang sah itu tidak semestinya diterima oleh Allah, dan ibadah yang diterima oleh Tuhan itu pastilah ibadah yang sah. Contohnya, kita berpuasa di bulan Ramadhan, tetapi kita tidak menjaga pandangan, percakapan, dan pelbagai perbuatan-perbuatan maksiat yg lain selagi tidak membatalkan puasa, puasa kita masih sah. Tetapi orang yg beriman itu akan mengira-ngira, adakah puas anya itu diterima setelah ia berpuasa tetapi bermaksiat kepada Tuhan walaupun ibadahnya itu sah? Begitu juga dengan solat.

Contohnya kita solat secara terpaksa kerana takut kepada makhluk yg mungkin akan memarahinya kalau tidak mendirikan solat, bukan kerana Allah. Hatinya tidak nrimo dan tidak khusyuk. Tetapi solatnya itu sah sekiranya tidak ada sebarang perkara yang boleh menjadikan solatnya terbatal. Tetapi orang yg beriman itu akan mengira-ngira, adakah solatnya itu diterima setelah ia bersolat tetapi bukan kerana Allah?

Ada orang berpendapat, biarlah ia melaksanakan suatu amalan ibadah-ibadah yang ditokok tambah, asalkan ia ikhlas. Benar, kadangkala pada nalar kita, amalan-amalan yang ditokok tambah atau dikurangkan itu ialah baik pada kita, tetapi sebetulnya amalan-amalan itu bukanlah daripada cara yang dikehendaki oleh Allah.

Contohnya kita berpuasa di hari raya pertama di bulan Syawal, puasa itu baik, ia bukan perkara mungkar, tetapi ia berpuasa pada hari yang bukan daripada kehendak Tuhan biarpun pahalanya itu sah kerana tidak ada sebarang perbuatan yang membatalkan puasanya. Orang yang beriman itu akan berusaha membaiki dirinya pada hari ini lebih baik daripada semalam.

Alangkah ruginya sekiranya kita tidak mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku semalam sebaliknya mengulangi semula kesalahan-kesalahan dan kesilapan-kesilapan yang kita lakukan semalam pada hari ini pula. Peliharalah kualiti amalan ibadah kita. Bukan kuantiti yang harus dikejarkan tetapi kualitinya yang harus dijaga. Lakukan dengan niat yang nrimo kepada Allah… Semoga Tuhan mendapatkan semua amalan-amalan kita. Amin!

Wallahualam…
SHARE JIKA BERMANFAAT

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.