Ikan Alim Vs Ikan Samseng

Posted by: Tags:

ikan alim vs ikan samseng

Selepas solat maghrib, aku mengambil sebuah buku untuk dibaca. Sebagai untuk menambah ilmu. Saya tertarik dengan sebuah dongeng berkenaan dengan ikan alim vs ikan samseng. Kaprikornus aku ingin berkongsi iktibar yang aku petik daripada buku ini. Ikan alim sentiasa menunjukkan hikmah kepada ikan-ikan lain.

“Di atas sana, ada makhluk yang berjulukan manusia. Kamu semua kena berhati-hati.”. “Apabila kau melihat umpan yang tiba-tiba lalu di hadapan kamu. Jangan dimakan kerananya terdapat mata kail yang dibuat oleh manusia.”.  “Apabila kau memakannya, lisan kau akan tercedera kerana ketajaman matanya. Kamu akan ditarik dengan kuatnya oleh manusia. Setelah kau berada di atas darat, kau akan cabut mata kail daripada lisan kau tanpa dihiraukan kesakitannya.” Setelah itu, kau akan dibuang sekali sisik-sisik yang berada di badan kamu. Kamu akan dibelah perut oleh insan ini. Dan perut kau dibuang begitu sahaja. Betapa terseksanya kamu.

Oleh itu, beringat-ingatlah kau daripada terkena umpan mata kail daripada insan ini. Walaupun diberikan peringatan oleh ikan alim ini. Namun masih ada yang berdegil & tidak mendengar hikmah daripada ikan alim ini. Begitulah perumpamaan manusia. Ada sahaja orang yang menunjukkan peringatan mengenai seksa di dalam kubur, seksa di padang mahsyar, seksa di dalam api. Yang mana mereka yang mengkufuri nikmat Tuhan ini, akan diseksa oleh Tuhan didalam kubur. Atau diseksa di padang mahsyar. Atau di dalam neraka. Namun ada sahaja mereka yang mengingkari nikmat Tuhan ini.

“Ya Tuhan jadikanlah kami diantara orang yang sentiasa bersyukur.” Aamiin

SHARE FOR SAHAM AKHIRAT.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.