Kenapa Orang Islam SEMBAH Kaabah? Kaabah Kan Batu jer Dr Zakir Naik TENANG Menjawab Soalan ini sehingga PEMUDA ini TERDUDUK. Memang Sangat Hebat Jawapan. Orang Islam KONGSI BIAR RAKAN NON MUSLIM KITA DAPAT HIDAYAH

Posted by: Tags:

Dr.Zakir Naik ialah nama yang tidak absurd lagi di seluruh dunia. Beliau terkenal sebagai seorang pakar dalam bidang perbandingan agama diperingkat antarabangsa.

Beliau sangat terkenal dengan teknik pidato dan debatnya yang sangat mantap dan berkesan, menggunakan dalil-dalil daripada al-Quran dan hadis yang sahih serta beberapa kitab-kitab agama lain menyerupai kita Bible, kitab Veda, kitab Bhagwad Geeta, kitab Upandishads dan banyak lagi.
Kembara dakwahnya juga ternyata berkesan dan efektif apabila forum ceramah dia sentiasa menarik minat ribuan hadirin dari pelbagai latar belakang agama.

Dilahirkan pada 18 Oktober 1965 di Mumbai, India dia juga terkenal dengan kebolehannya mematahkan hujah pihak lawan serta menawarkan jawapan yang menyakinkan terhadap persoalan-persoalan yang dikemukakan secara sepontan.

Menjelang tahun 2002, dia sudahpun menawarkan lebih daripada 1000 ceramah di peringkat antarabangsa menyerupai di Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Arab Saudi, United Arab Emirates, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman, Afrika Selatan, Itali, Mauritius, Australia, Malaysia, Singapura, Hong-Kong, Thailand, Guyana (Amerika Selatan) dan banyak lagi termasuklah ceramah ditempat asal dia sendiri; India.

Di dalam setiap ceramahnya sudah pasti banyak persoalan-persoalan diajukan kepadanya. Apa yang menarik kali ini penulis ingin berkongsikan dengan pembaca semua mengenai problem “Mengapa Umat Islam mengelilingi Ka’bah? Mari kita lihat jawapan dari Dr.Zakir Naik ini.

Dalam sebuah forum terbuka yang dihadiri oleh ribuan orang dan disiarkan di Peace TV, seorang lelaki bertanya kepada Dr Zakir Naik, mengapa umat Islam mengelilingi ka’bah dikala haji dan umrah. Apakah ada alasan ilmiah dan logik disebaliknya?

Saya ingin mengetahui perihal Ka’bah. Maksud saya, apa penjelasan secara kajian keilmuan dan logik pentingnya Ka’bah? Dan mengapa umat Islam mengelilingi Ka’bah?”
Jawapan Dr. Zakir Naik Mengapa Muslim Mengelilingi Kabah
Saudara ini bertanya dengan bagus.

Apa pentingnya Ka’bah menurut kajian keilmuan dan logik? Dan mengapa umat Islam mengelili Ka’bah?

Ramai orang bukan Islam beranggapan bahawa umat Islam menyembah Ka’bah. Saya akan menawarkan jawapan saya dan nanti saya akan menawarkan jawapan secara ilmiah.
Saya akan satukan bersama. Menjawab soalan saudara dan menjawab orang bukan Islam lainnya atas kesalahfahaman ini.

Ka’bah ialah kiblat, sebagaimana firman Yang Mahakuasa dalam Al Qur’an:
وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ

“Dan di mana saja kau berada, palingkanlah mukamu ke arah Ka’bah” (QS. Al Baqarah: 144)
Dalam bahasa Arab, kiblat. Makara Ka’bah hanya sebagai arah. Sebagai contoh, misalnya sekarang kita sembahyang, beberapa orang menghadap selatan, ada yang menghadap utara, ada yang ke timur, ada yang ke barat. Ke arah mana yang kau ikut? Makara demi persatuan, kami menghadap pada satu arah Ka’bah.

Makara Ka’bah ialah kiblat kami. Tidak ada seorang muslim pun yang pernah menyembah Ka’bah.
Dan dikala peta geografi dunia pertama kali ialah muslim yang membuat itu pertama kali. Al Idrisi pada tahun 1154 yang membuat peta dunia, bahkan muslim yang membuat peta dunia itu, kutub selatan ada di atas dan kutub utara ada di bawah dan Ka’bah berada di tengah-tengah.

Kemudian orang Barat meluncurkan kartografi (pembuatan peta) dan mengubah kutub utara ke atas dan kutub selatan ke bawah, bahkan Ka’bah masih tetap berada di tengah-tengah.
Makara di bahagian mana pun kau berada di dunia, bila kau berada di utara menghadap ke selatan, bila kau berada di timur menghadap ke barat, bila kau berada di barat menghadap ke timur, bila kau di selatan menghadap ke utara. Semua muslim di dunia menghadap pada satu arah iaitu Ka’bah dan Ka’bah ialah kiblat.

Sekarang, dikala kau pergi umrah, dikala pergi haji, kita melaksanakan tawaf mengelilingi Ka’bah. Kita berjalan mengelilingi ka’bah. Kenapa kami berjalan mengelilingi Ka’bah? Pada dasarnya ialah kerana Tuhan Pencipta. Dan Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam melaksanakan itu.
Kamu bertanya, apa alasan logiknya? Ini tidak disebutkan dalam Alquran dan hadis. Jika saya ialah orang yang arif mahu berfikir, kenapa kami berjalan mengelilinginya? Alasan yang boleh saya fikirkan ialah setiap bulat hanya punya satu titik tengah. Kita berjalan mengelilingi Ka’bah ialah untuk menerangkan bahawa hanya ada satu Tuhan.

Kerana bulat hanya punya satu titik tengah tidak akan ada dua titik tengah. Jika kita berjalan mengelilingi Ka’bah ialah untuk menerangkan bahawa hanya ada satu Tuhan.

Dan pernyataan Umar bin Khattab radhiyallahu ‘anhu dikala mencium Hajar Aswad yang ada di Ka’bah, “Hajar aswad ini hanyalah watu yang tidak mampu menawarkan kebaikan dan keburukan. Aku menciumnya kerana melihat Nabi menciumnya.” Makara tidak ada muslim yang menyembah Ka’bah.
Bahkan di zaman Nabi, ada sobat yang melantunkan azan di atas Ka’bah. Tidak ada orang yang menyembah sesuatu lalu berani bangun di atasnya.

Makara Ka’bah ialah kiblat, hanya arah. Bukan disembah.
JOIN:

BLOG NASIHATUSTAZZ

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.