Keutamaan 10 Surah Dalam Al Quran

Posted by: Tags:

pic8

Al-Qur’an yaitu firman Tuhan SWT yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad SAW sebagai petunjuk bagi umat manusia. Ada banyak riwayat yang sahih menyebutkan bahawa membacanya yaitu pahala. Semakin baik bacaan dan tingkat penghayatannya, semakin besar pula pahala yang diperoleh oleh si pembaca. Selain itu, setiap Surah di dalam Al-Qur’an juga mempunyai ‘mumayyazah’ dan kelebihan masing-masing. Di antaranya adalah:

1.  SURAH AL-FATIHAH


alfatihah1
Dalam kehidupan seharian, sebelum anda tidur, amalkan membaca Surah Al-Fatihah diikuti dengan membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insya’Allah waktu anda tidur akan rasa aman tenteram dan dijauhkan daripada gangguan syaitan.
Digalakkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata, perut, gigi dan lain-lainnya dengan izin Tuhan SWT. Untuk mencegah kemarahan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu.
Hazrat Abdul Malik bin ‘Umair rah. meriwayatkan secara mursal bahawa Rasulallah SAW bersabda, “Dalam surah al-Fatihah terdapat penawar untuk segala penyakit.” (Hadis riwayat Darimi dan Baihaqi)

2.  SURAH YAASIN


yaasin


Anas ra. mengatakan, Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu itu memiliki jantung dan hati, jantung Al-Qur’an yaitu surat Yaasin. Sesiapa membaca surat Yaasin maka Tuhan menetapkan baginya pahala menyamai membaca Al-Quran sepuluh kali.” (HR. Tirmidzi)
Rasulullah SAW juga bersabda : “Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan “At-Mu’ammah” (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Tuhan kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Tuhan akan mengampunkan dosanya.” (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban).
Bukan itu sahaja, anda digalakkan untuk mengamalkan surah Yaasin, kerana surah ini dapat menyelamatkan dari kehausan di hari kiamat.

3.  SURAH AD-DUKHAN


addukhan


Dibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar. Dan membaca SurathAd-Dukhan juga, Malaikat memohon ampun untuknya.
Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa membaca Ad-Dukhan di waktu malam, maka tujuh puluh ribu (70.000) malaikat memohon ampun untuknya.” (HR. Tirmidzi).

4.  SURAH AL-WAQI’AH


waqiah
Ibnu Mas’ud ra. mengemukakan, Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa membaca surat Al-Waqi’ah setiap malam, maka ia tidak ditimpa akan merasai kepapaan untuk selamanya.” (HR. Baihaqi)
Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insya Tuhan akan beroleh kesenangan selama-lamanya. Mereka yang membacanya sebanyak 14 kali setiap lepas solat Asar, Insya Tuhan akan dikurniakan dengan rezeki yang banyak.
Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita.
Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”

5.  SURAH AL-MULK

almulk
Dalam Al Alquran terdapat satu surah lagi iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya.
Menurut beberapa hadis Rasulullah SAW, mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini, akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Mereka yang membacanya pada setiap malam, Insya Allah, akan terselamat dari azab kubur.
Rasulullah SAW bersabda : “Sesungguhnya ada sebuah surat dari Al-Quran yang terdiri dari 30 ayat, ia memberi syafaat bagi seseorang (yang membacanya) hingga diampuni dosanya, yakni Tabaarakal ladzi biyadihil mulku (Surat Al- Muluk).” (HR. Admad dan Ibnu Hibban).

6.  SURAH AL-KHAUTHAR / AT-TAKAATSUR


at-takaatsur


Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Tuhan SWT akan menghasilkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat. Sesiapa yang membaca 1,000 kali juga selepas solat Isyak hingga beliau tertidur, Insya  Tuhan beliau dapat melihat Rasulullah SAW dalam tidurnya.
Ibnu Umar ra. mengabarkan, Rasulullah SAW bersabda: “Tidakkah seseorang dari kalian sanggup membaca seribu ayat setiap hari? Siapa yang boleh melaksanakan itu wahai Rasulullah? Tanya sahabat. Tidakkah seseorang diantara kau boleh membaca “Alhaakumuttakatsur” (HR. Hakim dan Baihaqi)

7.  SURAH AL-KHAFIRUN


alkhafirun
“Sesiapa yang membaca Surah Al-Khafirun, maka bandingannya menyerupai membaca seperempat Al-Qur’an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan.” (Riwayat At-Tarmizi).
Sebelum tidur, amalkan membaca surah ini biar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.

8.  SURAH AL-IKHLAS


alikhlas
Rasulullah SAW pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda, Siti Aisyah, antara mafhumnya : “Wahai Aisyah isteri ku, sebelum kau tidur, khatamlah dulu Al-Qur’an.” Siti Aisyah lalu berkata, “Wahai suami ku, saya tidak bisa khatam Al-Qur’an sebanyak 30 juzuk itu.” Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut, Rasulullah s.a.w. sambil tersenyum lalu menjawab, “Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur, seakan-akan ia telah khatam Al-Qur’an keseluruhannya.”
Dari Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Saidina Ali r.a., “Sesiapa hendak pergi musafir, kemudian dikala beliau hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Tuhan memelihara rumahnya hingga ia kembali.”
Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan: “Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas, ertinya bersih atau lepas. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat.”

9.  SURAH AL-FALAQ


alfalaq


Siti Aisyah menunjukan : “Bahawa Rasulullah SAW pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh badan dan kepala.”
Sesiapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut.
Sesiapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.

10.  SURAH AN-NAS


annas
Surah An-Nas yaitu surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur’an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia.
Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini yaitu bagi menganjurkan insan memohon santunan kepada Tuhan dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan insan mahu pun jin. Surah An-Nas ini juga yaitu penerang hati.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.