KISAH LELAKI TIDAK TAHU BACA AL-QURAN,KUBURNYA BERCAHAYA MEMANCAR KE LANGIT

Posted by: Tags:

Image result for KISAH LELAKI TIDAK TAHU BACA AL-QURAN,KUBURNYA BERCAHAYA MEMANCAR KE LANGIT

1. Suatu kisah yang diceritakan dalam tazkirah di Masjid Sultan Zainal Abidin Kuala Terengganu.
2. Seorang lelaki melalui sebuah daerah perkuburan di suatu malam yang kelam dan sunyi. Tiba-tiba ia terpandang suatu cahaya yang terperinci benderang muncul dari sebuah kubur, dan terus menjulang ke langit.
3. Terpegun dan kaku melihat kejadian itu. Dia terfikir kemungkinan kubur ini yaitu kubur seseorang yang sangat istimewa. Samada ia seorang wali Yang Mahakuasa atau ulama atau orang soleh yang istimewa kedudukannya di sisi Allah.
4. Diambilnya sebatang kayu lalu dipacak di atas kuburan yang bercahaya itu. Keesokan harinya lelaki itu datang lagi kekawasan perkuburan itu dengan ditemani beberapa orang kampung.
5. Beliau ingin menyelidiki dan ingin mengetahui kubur siapakah yang sangat aneh itu.
6. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, lelaki itu berkunjung kerumah simati dan bertemu dengan isteri simati lalu menceritakan keajaiban yang dilihat diperkuburan suaminya.
7. Anihnya isteri simati terkejut dan kehairanan. Dia sangat mengenal suaminya. Suaminya bukan siapa-siapa. Suaminya seorang petani biasa saja.
8. Bukan seorang alim, bukan spesialis ibadat, bukan orang soleh, apa lagi bukan imam, bukan muazzin, bukan guru al-Quran. Malah suaminya tidak bakir membaca Alquran dan beliau tidak pernah mendengar suaminya membaca Quran.
9. Akhirmya lelaki itu bertanya apakah perkara-perkara anih yang simati selalu lakukan dalam kehidupan sehari-harinya.
10. Akhirnya isteri simati teringat suatu perkara yang selalu dilakukan oleh si mati, setiap kali sebelum tidur pada setiap malam suaminya akan mengambil wudhu, kemudian masuk di dalam suatu bilik lalu diambilnya al-Qur’an di atas rak, lalu dicium dan dipeluknya dengan penuh kecintaan dan kasih sayang.
11. Ia akan duduk dan membelek al-Qur’an itu sehelai demi sehelai menyerupai sedang membaca, sedangkan ia seorang yang buta al-Quran. Dia akan meraba-raba ayat-ayat Alquran itu dengan tangannya, seperti sedang menyentuh dan mebelai sesuatu yang sangat dikasihi.12. Tambah isteri simati lagi, ia pernah mendengar rintihan dan esakan tangis suaminya yang sangat sedih, mendayu-dayu dengan penuh penyesalan.
Tuhanku! Ampunkanlah saya kerana saya tidak bisa membaca kalimah-kalimahmu ini. Janganlah engkau hukum saya di atas kebodohanku ini ya Allah.
Wahai Qalam Allah, maafkan kesalahan ku. Aku tidak bisa membaca kalimah-kalimahmu. Aku tidak dapat erat dengan mu. Aku tidak dapat memahami mu. Tapi saya sangat mengasihi mu. Aku sangat mencintaimu.
Wahai Qalamullah, jangan lah engkau mendakwa aku, jangan engkau menuduh saya dihadapan Yang Mahakuasa diakhirat nanti.
13. Lelaki itu meminta untuk melihat al-Quran kesayangan suaminya itu. Benar dan sangat mengharukan apabila ia melihat naskah yang mulia itu kelihatan lusuh, helaian-helaiannya kelihatan selalu dibelek berkali-kali. Dan ada bekas-bekas airmata di kertasnya, tanda seseorang sering menangis berjurai airmatanya tatkala membuka lembaran yang maha suci ini.
14. Pastinya lelaki ini sangat mulia peribadinya. Hatinya telah bersatu dengan ruh al-Quran. Dia sangat mengasihi kalimah-kalimah Yang Mahakuasa itu dengan sesungguhnya. Bererti ia mengasihi Yang Mahakuasa dengan seluruh jiwa dan raganya.
15. Marilah kita menghidupkan al-Quran di dalam masjid kita, didalam rumah kita, di dalam diri kita, setiap masa dan ruangkan masa setiap hari untuk membaca dan fahami isi-isinya.
Share kan dongeng ini agar kebaikan daripadanya dapat dimanfaat kepada kita semua.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.