KISAH PEMUDA DERHAKA HIDANG DAGING KHINZIR BUAT IBU BERBUKA PUASA BILA IBU MENINGGAL LIHAT APA BERLAKU

Posted by: Tags:

GAMBAR DI ATAS SEKADAR HIASAN
Tadi sebelum solat jumaat ada Tazkirah di Masjid..Dalam tazkirah tersebut ada menceritakan satu kisah yang sangat menyentuh perasaan dan ingin saya kongsikan pada teman 2 semuasemoga ianya menjadi Tauladan pada kita.Insyallah,amin
Dikisahkan ada seorang cowok yang telah insaf berjumpa dengan seorang Ustaz untuk memohon maaf atas segala kesalahannya yang lampau..Beliau dahulu semasa muda tergolong dalam kalangan muda mudi yang liar..
Ustaz itu berkata bertaubatlah,insyallah pasti Yang Mahakuasa akan mengampunkan segala dosa yang telah dia lakukanTetapi dia terus menangis dan mengatakan yang dosa dia terlalu besarUstaz itu bertanya dosa apa yang telah dilakukannya..??Pemuda itu berkata dia berdosa pada Ibunya..Ibunya kini telah meninggal dunia..
Pada suatu petang dibulan Ramadhan Ibunya menyuruhnya membeli barang dapur untuk dimasak bagi hidangan berbuka puasa..Pemuda ini enggan kerana dia tidak berpuasa..dan memang sikapnya yang sering melawan cakap Ibu..Ibunya menyuruhnya lagi beberapa kali dan cowok itu pun pergilah ke pasar dan pulang membawakan daging buat Ibunya..
Sampai sahaja dirumah,pemuda itu terus melemparkan daging itu pada IbunyaIbunya ambil,masak dan berbuka dengan daging tersebut
Kini Ibu saya dah tiada Ustaz..setiap petang Ramadhan saya akan menyesal dengan perbuatan saya ini Ustaz..Ustaz tahukah daging apa yang saya belikan pada Ibu saya..???Yang Ibu saya makan Ustaz???
SAYA BELI DAGING BABI UNTUK IBU SAYA USTAZIBU SAYA MAKAN DAGING BABI YANG SAYA BELI USTAZ!!
Pemuda ini sangat menyesal atas kesilapan yang telah dia lakukan pada Ibunya itu..Nasihat Ustaz tersebut :
1.Bertaubatlah pada Allah,semoga Yang Mahakuasa akan mengampunkan dosa dosa kamu..
2.Mendoakan keampunan dosa dosa Ibumu.
3.Menjelaskan hutang Ibumu kalau ada.
4.Membayarkan zakat Ibumu kalau masih tertunggak.
5.Mengqadakan puasa Ibumu.
6.Membayarkan fidyah puasa Ibumu.
7.Menghubungkan tali silaturrahim ialah termasuk dalam perkara yang amat penting dan ianya merupakan salah satu tuntutan syariat yang harus mendapat perhatian utama dari umat Islam. Mengeratkan relasi silaturrahim dan berbuat baik dengan kaum kerabat dan teman ibu bapa ialah sebahagian daripada cara berbuat amal untuk keduanya yang telah meninggal dunia.
8.Menziarahi kubur ibu bapa ialah sunat muakkad dan besar ganjarannya disisi Allah. Adalah lebih baik kalau diziarahi pada setiap hari Jumaat dan dibacakan surah Yaasiin untuknya. Kelebihan mengenang ibu bapa dengan berdoa dan menziarahi kuburnya membawa kebajikan yang bukan sahaja kepada bawah umur yang solehtetapi juga kepada anak yang derhaka.
9.Membuatkan haji untuknya
Insyallah,semoga Yang Mahakuasa akan mengampunkan segala dosa dosa kamuAmin.
Dari Abi Hurairah Ra, Rasulullah naik ke atas mimbar, kemudian dia berkata : Amin..amin. .amin…
Kemudian ditanyakan (para sahabat), kepada dia : Wahai Rasulullah, dikala Engkau naik ke atas mimbar, Engkau mengatakan Amin 3 kali, apakah sebabnya?
Jibril telah datang kepadaku dengan mengatakan : Sesiapa yang telah datang kepadanya bulan Ramadhan, tetapi dia tidak dapat ampunan Allah, maka dia dimasukkan kedalam api neraka, dan Yang Mahakuasa jauh dari dirinya, maka katakanlah :Amin .Kemudian saya mengaminkannya.
Dan sesiapa yang dapat bersama orang tuanya (ketika keduanya masih hidup), atau salah satu di antara kedua orang tuanya masih hidup, padahal dia bisa berbuat baik untuk kedua atau salah satu di antara keduanya, tetapi dia TIDAK berbuat baik kepada keduanya, atau salah satu di antara keduanya, maka Yang Mahakuasa akan memasukkannya ke dalam api neraka, dan Yang Mahakuasa sangat jauh dari dirinya, maka saya katakan : Amin
SUMBER : malaysiakinii
Dan sesiapa yang namaku disebutkan di hadapannya , kemudian dia tidak berselawat untukku, maka Yang Mahakuasa akan memasukkannya kedalam api neraka dan Yang Mahakuasa sangat jauh dari dirinya, maka katakanlah (wahai Muhammad SAW) (amin), maka saya katakan Amin.
(H.R Ibnu Hibban di dalam kitab sahihnya 3:188)

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.