Lapan Surah Yang Di Anjurkan Dibaca Hari Jumaat

Posted by: Tags:

8surah

Antara amalan-amalan sunnah yang dianjurkan oleh para ulama untuk dilakukan pada hari Jumaat ialah memperbanyakkan membaca Al-Quran. Memanfaatkan nikmat masa yang dilalui pada hari Jumaat dengan membaca Al-Quran, kita akan dapat banyak manfaat dan fadhilat. Disamping itu, Al Alquran juga merupakan kurniaan yang terbesar untuk kita. Dari sayyidina Ali bin Abi Tholib menawarkan pesan tersirat kepada kita: “Sesiapa yang duduk membaca Al-Quran, nescaya beliau akan bangun darinya dengan komplemen atau kekurangan, iaitu bertambah dalam menerima petunjuk, atau berkurang dalam kesesatan.”

Beliau juga menawarkan pesan tersirat kepada kita: “Minta dari Tuhan swt segala kebaikan dengan mengikuti Al-Quran. Mendekatlah kepada Tuhan swt dengan mencintai Al-Quran. Janganlah memperalatnya demi menerima sesuatu dari hamba-hamba Tuhan dengannya. Tiada sesuatu sebaik Al-Quran yang dapat dibawa seseorang saat menghadapkan diri kepada Tuhan SWT. “

Diantara surah-surah dalam Al-Quran yang dianjurkan untuk dibaca khusus pada Malam atau Hari Jumaat :

Surah Al-An’am
Surah Al-Kahfi
Surah Toha
Surah Yaasin
Surah Ad-Dukhan
Surah As-Sajadah
Surah Al-Mulk
Surah Al-Insan
Antara fadhilat untuk 8 surah diatas ialah :

1. Surah Al An’am

Dikatakan bahawa barangsiapa yang banyak membaca surah Al-An’am pada malam Jumaat atau pada siang hari Jumaat maka Tuhan swt akan sentiasa. Memelihara kualiti agamanya . Memperbaiki rezeki untuknya. Menjaga kualiti hidupnya selama di dunia mahupun di darul abadi kelak.

2. Surah Kahfi

Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya sampai ke langit. Untuknya cahaya di hari selesai zaman dan diampunkannya antara dua Jumaat”.

3. Surah Toha

Hatinya terpelihara untuk cenderung mendirikan solat malam. Senang berbuat kebaikan dan suka berkumpul dengan para ulama.

4. Surah Yaasin

Tuhan swt akan mengukuhkan agamanya. Mempermudah keluarkan roh saat sakaratul maut. Membaca Surah Yasin sama dengan membaca Al-Quran 10 kali. Dapat memberi syafaat bagi pembacanya. Dimudahkan hajatnya. Meringankan seksaan kubur. Menolak kejahatan. Jika sedang ketakutan, Tuhan akan menghilangkan rasa takutnya itu.

5. Surah Ad Dukhan

Hadis Rasulullah saw pernah bersabda, “Sesiapa yang membaca surah Ad-Dukhan pada malam Jumaat atau pada siang harinya, maka Tuhan swt akan membina sebuah rumah untuknya di syurga.”

6. Surah As Sajdah

Dan diriwayatkan imam Ahmad daripada jabir berkata: “Adalah Nabi SAW tidak tidur sampai dibaca surah As- Sajdah dan Al-Mulk” Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa membaca Surah As-Sajdah, pahalanya ibarat orang yang solat menepati malam al-Qadar dan dikuatkan keIslamannya, tauhidnya serta mendapat ilmu yang benar”.

7. Surah Al Mulk

Tuhan akan melimpahkan kebaikan di dunia mahupun di darul abadi kelak. Memperbanyak pemilikan untuknya serta menambah keberkatannya.

8. Surah Al Insan

Sabda Rasulullah S.A.W.

“Barangsiapa membaca surah Al-Insan (dengan penuh nrimo dan khusyu’), maka akhirnya ialah syurga Harir”
Surah ini kalau dibaca selalu, dapat menenangkan hati dan menguatkan jiwa.
Jika ditulis surah ini, kemudian dihapuskan dengan air yang suci. Berilah air ini kepada mereka yang tidak cerdik atau susah untuk membaca, InsyaAllah, dipermudahkan oleh Allah
Surah ini kalau ditulis pada kulit kibasy atau binatang-binatang korban yang disembelih pada hariraya korban dengan menggunakan dakwat atau pen orang-orang alim, kemudian dilipat goresan pena tersebut dan dititikkan lilin agar tidak dibasahi air. Bawalah ia kemana saja, insyaAllah menjadi pendinding dari segala bala dan gangguan jin dan manusia.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.