Masjid Pertama Dibina Di Dunia

Posted by: Tags:

masjid-quba-front

Masjid Quba merupakan masjid pertama yang dibina di dunia dalam sejarah Islam Syariat Nabi Muhammad SAW . Ia dibina oleh Baginda Nabi SAW sendiri bahu-membahu Khalifah Abu Bakar RA dan penduduk madinah sebaik Nabi Muhammad SAW tiba, ini bermakna sehingga hari ini ( 1438 H ) yakni bersamaan usia masjid berkenaan 1438 tahun Hijrah.

Masjid Quba dengan persekitaran terpencil Madinah di Arab Saudi, merupakan masjid tertua di dunia. Batu asas pertamanya yang di laksanakan oleh Nabi Muhammad SAW pada waktu tiba Hijrah dari Kota Mekah ke Madinah,. Masjid Quba di bina oleh Baginda SAW dengan Khalifah Abu Bakar RA bahu-membahu Para Sahabat RA Madinah atau kaum Ansar. Nabi Muhammad SAW dipercayai berada di masjid Quba lebih dari 20 malam selepas tiba dari berhijrah dan sambil menunggu ketibaan Khalifah Ali RA dari Makkah membawa gosip dari sana.

Sejarah Masjiq Quba

Awal dongeng ketika itu nabi Muhammad S.A.W sedang melaksanakan perjalanan pergi berhijrah ke kota Yastrib atau sekarang ini lebih di kenal dengan sebutan kota madinah. Ketika sempurna pada hari Isnin tanggal 8 Rabiulawal tahun 1 hijrah Nabi sempurna berada di kampung Quba, sekitar 10 km dari dari kota Madinah. Disaat itu Ammar RA mengusulkan untuk membangunkan sebuah daerah yang berkhasiat untuk daerah beristirehat pada waktu siang untuk Nabi dan dia juga berkhasiat untuk daerah solat Nabi dan sahabatNya.

Dan pada dikala itu pula undangan dari Ammar RA di setujui oleh Nabi dan para sahabat. Khalifah Abu Bakar dan Ammar RA mula mengumpulkan batu-batu yang diletakkan satu persatu yang ditumpuk satu watu dengan satu watu lainnya untuk membuat masjid. Dengan kesabaran dan hati yang lapang dada hasilnya selama 4 hari berada di kampung Quba, untuk membuat daerah tersebut pun telah terjadi dan daerah itu yakni Masjid Quba. Masjid pertama kali yang dibangun oeh Nabi Muhammad S.A.W. bahkan Nabi sendiri yang telah menaruh watu kiblat pada masjid tersebut.

Setelah Nabi dan para teman selesai mebangunkan masjid Quba ini, mereka melanjutkan perjalanan kembali ke kota Madinah, sempurna pada hari jumat tanggal 12 Rabiulawal tahun 1 hijrah. Nabi tiba di kota madinah. Para penduduk madinah sangat suka dengan kedatangan Nabi. Mereka beramai-ramai menyambut Nabi dengan suka cita, penuh kerinduan dan juga penuh rasa hormat untuk Nabi. Dan sempurna pada hari itulah Nabi Muhammad S.A.W mendirikan solat jumaat untuk pertama kalinya dalam sejarah islam dan juga untuk pertama kalinya Nabi mengkhutbah jumaat pada hari tersebut. Dan sejak itulah kota yastrib berkembang menjadi “madinatun Nabi” yang bererti kota nabi. Atau lebih di kenali dengan kota Madinah.

Itulah sejarah masjid Quba yang boleh anda tahu. Melalui dari sejarah ini juga, masjid Quba menjadi masjid istimewa di mata umat muslim yang melihatnya. Bukan kerana kemewahan serta kemegahan melainkan sejarah awal mula terbuatnya masjid ini yang sangat menyentuh hati.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.