PERCAYALAH..!! MEMBACA SURAH YASSIN SELEPAS SUBUH SANGAT BESAR FADHILATNYA. [ BACA DAN SEBARKAN INI.. ] ALLAHUAKBAR…!

Posted by: Tags:

[=] Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ..

[=] Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para teman dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda sampai ke hari kiamat.

[=] Sahabat yang di rahmati Allah,

[=] Bila dibaca surah Yasin selepas solat subuh, nescaya Tuhan Taala mengabulkan segala doa dan permohonan kita. Mintalah apa saja yang baik-baik, insya Tuhan akan dapat. Saya dan mencubanya, memang mujarab. Tetapi berapa ramai daripada kita yang besar lengan berkuasa menahan mata yang mengantuk untuk menghabiskan bacaan tersebut. Sebab itu sesiapa yang rajin membaca surah Yasin selepas solat subuh, memang ia dari golongan yang beruntung.

[=] Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin, nescaya Tuhan menuliskan pahalanya menyerupai pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.”

[=] Sabda Rasulullah s.a.w lagi, “Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan saat mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya.”

[=] Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika ia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit saat nyawanya diambil.[=] Rasulullah saw bersabda selanjutnya: “Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Tuhan jadikan setiap abjad cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan ia akan mendapatkan suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada jago rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, ia ialah orang-orang yang munafik. ”

[=] Kesimpulanya ..

[=] Jika anda amalkan membaca surah yassin setiap hari, segala urusan anda dipermudahkan dan kebajikan anda dijaga oleh Tuhan SWT.

[=] Bermakna, bila kita biasakan membaca surah Yassin setiap pagi selepas solat subuh atau selepas solat dhuha, keperluan kita akan Tuhan lengkapkan. JANGAN buat amalan ini hanya semata-mata untuk nikmat dunia sahaja sebaliknya jadikan amalan untuk meraih keredhaan Tuhan SWT.
[=] Sekian sahaja yang dapat aku kongsikan, Jangan lupa share.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.