Pergaulan Bebas Di Tempat Kerja Merupakan Punca Sebenar Retak Rumahtangga, Jangan Ambil Mudah Jaga Ikhtilat, Biarlah Kena Dengan Caranya

Posted by: Tags:

Image result for Pergaulan Bebas Di Tempat Kerja Merupakan Punca Sebenar Retak Rumahtangga,

Sudah hampir enam tahun saya berkerja dalam industri. Saja saya tidak nyatakan dalam industri mana, tapi saya akan bagi pola berdasarkan pemerhatian saya terhadap diri sendiri dan kawan-kawan saya dalam bidang kerjaya.

Mulanya nak guna perkataan “ikhtilat” tapi tak semua akan faham kecuali budak-budak usrah dan mungkin budak-budak UIA. Bergurau, jangan marah. Pergaulan bebas lagi senang orang ramai faham apa maksudnya dan tahu juga macam mana sifatnya.

Sering kita baca info atau artikel mengenai “Pergaulan bebas di kalangan remaja” atau “budak sekolah” atau “pelajar IPT”. Tapi rasanya jarang kita dengar wacana teguran pergaulan bebas di daerah kerja yang melibatkan suami-suami dan isteri-isteri orang. Baik yang muda 20-an hinggalah yang nak pencen 50-an.

Aku akan ceritakan apa yang saya alami dan nampak selama saya berkerja.

BERGURAU KETERLALUAN ANTARA LELAKI & PEREMPUAN

Benda ni sangat biasa. Bergurau, gelak-gelak dan yang paling saya tak berkenan tepuk tampar sentuh-sentuh. Sebelum tu saya nak bagitau yang saya ni seorang lelaki dan saya normal, haha. Maksudnya saya juga ada nafsu dan bila bergurau memang akan rasa seronok. Tapi nafsu itu kalau dirai dan dan dilayan, memang akan merosakkan.

Aku dah pun berkahwin dan saya tak suka bila ada lelaki yang cuba-cuba bergurau dengan isteri aku. Kalau korang kata saya kolot, jumud atau tak open-minded, saya rasa korang yang ada persoalan sebenarnya. Sebagai seorang suami, kau takkan rasa senang bila isteri sendiri dikacau oleh kawan-kawan lelaki apatah lagi orang luar.

Mungkin yang senior-senior ada cara guraunya sendiri. Bertanya wacana anak sihat ke tidak, perihal keluarga masing-masing dan macam-macam semata-mata nak tau dan ambil berat. “Eh, anak puan dah sihat ke? Anak saya yang first pun lebih kurang sama je macam tu… haha (gelak sengih²)”. Yang ni mungkin tak keterlaluan.

Keterlaluan yang saya maksudkan yakni apabila gurauan itu dah melebihi ‘redline’, contohnya bergurau wacana hal-hal dalam bilik dan hal-hal dalam kain. Bergurau wacana malam jumaat antara lelaki dan perempuan. Masing-masing dah jadi suami dan isteri orang. Pandai-pandailah jaga maruah pasangan.

JAMUAN MAKAN, POTLUCK & PICNIC

Antara karena saya kurang berkenan dengan majlis keramaian (selalu dinner), karena pergaulan ini lah. Masa inilah ada peluang untuk bergelak ketawa dan bergurau sehabis-habisnya karena majlis-majlis ini memang dikhaskan untuk bersosial.

Aku bukannya menentang atau ‘anti’ dengan majlis sebegini. Tak jadi persoalan pun, malah memang ada tuntutan untuk rapatkan relasi dan bonding lebih rapat, ataupun ice-breaking semoga tak kekok buat kerja. Yang jadi masalahnya, macam saya cakap tadi la. Tiba-tiba ada yang jadi miang. Baik lelaki mahupun perempuan. Waktu ni kan masing-masing pakai baju cantik-cantik. Jangan nak tipu la kalau mata tak melilau tengok sana sini.

WHATSAPP GROUP

Ha! Benda yang paling biasa di kala ini. Syarikat ada whatsapp group sendiri. Department ada group sendiri. Dalam department, ada whatsapp group untuk team pulak. Kemudian ada group untuk projek-projek yang kita terlibat pulak. Yang belum kerja, nanti korang kerja tau la. 5-6 group itu benda biasa. Malah mungkin lebih dari tu.

Ok itu pasal kerja. Ni saya nak dongeng pasal ‘bergurau’ dalam whatsapp group. Tak habis di daerah kerja, dalam whatsapp pun nak bergurau. Share gambar itu, share gambar ini. Share gambar selfie lelaki dan perempuan. Aku punya style, bila dapat gambar yang saya rasa tak patut ada, saya terus delete je. Bayangkan, tak pasal-pasal dalam phone korang ada gambar perempuan (sorang-sorang) tengah selfie buat lisan muncung.

Nampak tak, pergaulan ni tanpa batas melainkan diri sendiri yang mengawalnya. Ada beberapa kawan (perempuan) yang saya kenal, malam-malam ia tak layan whatsapp karena ia pernah kata yang suaminya tak bagi. Itu satu langkah yang sangat wajar. Layan suami jauh lagi baik dari whatsapp kemudian senyum sorang-sorang.

MATA SEORANG LELAKI

Pernah dengan lagu Jinbara, Patri : “Andai diri ini insani, pasti ada kemahuannya…”

Kepada para wanita sana, jagalah penampilan dan pergaulan. Lelaki pun! Lelaki ni ada segelintir yang memang suka tengok “barang” perempuan. Yang ini mungkin ada lucah, tapi saya bagitau terus terang. Ada yang tengok buah dada, punggung, tubuh chubby dan sebagainya. Baik perempuan itu bujang, atau pun isteri orang. Ini berlaku ya, bukan buat-buat cerita. Perempuan patut ada rasa untuk lebih secure, dan lelaki kena jaga pandang dan jangan layan nafsu sangat.

Nafsu ini memang takkan puas. Walaupun orang tu dah kahwin beranak-pinak sekali pun. Sama-samalah jinakkan hawa nafsu yang sentiasa memberontak ni. Ada ganjaran untuk setiap itu.

ISLAM ADA GARIS PANDUAN YANG TEGAS TENTANG PERGAULAN

Benda ni tak semua orang akan senang. Lagi-lagi yang acah-acah berfikiran maju, open-minded. Aku nak highlightkan istilah ‘tegas’ kat sini. Memang islam ada peraturan wacana pergaulan yang sangat tegas. Ini semua bersumber dari Alquran dan hadis nabi SAW. Sebagai muslim, kita kena lah berserah bulat-bulat dengan apa yang dah ditetapkan. Sama-samalah kita berguru dan amalkan.

KESIMPULAN

Jagalah maruah anda sebagai suami dan isteri kalau sudah berkahwin. Yang belum berkahwin, apatah lagi. Yang dah kahwin ni, balik boleh bersama dengan pasangan. Yang belum, cuba usaha dan jangan putus cita-cita dengan rahmat Allah.

Ingat ya, banyak juga kes-kes curang di daerah kerja malah ada juga yang hingga berzina. Moga kita sentiasa dalam peliharaan Allah.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.