RAPPER INI CERITA KISAH BELIAU MEMELUK ISLAM SELEPAS MELIHAT PERLAKUAN SEORANG MUSLIM DI PENJARA SETIAP HARI

Posted by: Tags:

Dave East telah menjumpai kedamaian dalam hidupnya kerana Islam. Rapper dari Harlem bercakap perihal penukaran agamanya dalam video bersiri “I Am Def Jam”.

“Saya telah dipenjarakan sebentar di Baltimore, dan banduan di dalam sel penjara saya ialah Muslim,” katanya kepada XXLMag.

“Saya memerhatikan dia solat setiap hari, dan pandangan dia untuk keluar daripada keadaan itu jauh lebih kasatmata berbanding lelaki lain yang juga Muslim di penjara.”

Keadaan itu memotivasikan East untuk mengetahui perihal pedoman Islam. Beliau berkata agama itu membantu ia membina sikap yang lebih baik. Beliau menjelaskan:

“Islam benar-benar membawa disiplin dalam hidup saya yang saya tidak pernah ada sebelum ini.”

“Pemikiran lama saya ialah jikalau mereka tidak membantu saya, saya tidak akan membantu mereka, tetapi kau tidak boleh hidup ibarat itu. Ia mengenai apa yang kau boleh lakukan, bukan bagaimana orang dengan kamu. ”

Seperti kebanyakan umat Islam, East berasa kecewa dengan persepsi buruk perihal Islam. Beliau menginginkan lebih ramai orang memahami dengan lebih baik agamanya (Islam).

“Islam mempunyai pandangan negatif terhadapnya di seluruh dunia berdasarkan apa yang media cuba untuk tunjukkan,” kata East.

“Mereka tidak memperlihatkan kedamaian. Jauh dalam hati saya dan apa yang saya lihat dan apa yang saya dikelilingi, tidak ada yang lebih baik daripada Islam. ”

Dalam satu video, ia menjelaskan bahawa apabila kamera berhenti berkelip dan tiba masanya untuk berehat di rumah, kanal Sejarah dan Islam ialah yang membantu merehatkan minda, tubuh dan jiwa dari kekacauan industri.

Kepercayaan Islam yang berpengaruh dalam diri Dave telah membimbingnya melalui rintangan hidup saat tidak ada seorangpun yang memanggil melainkan Allah.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.