Runtuhnya Kaabah Tanda Terbesar Hampir Qiamat

Posted by: Tags:

kiamat

Dalam kehangatan proses meruntuhkan dan perluasan Masjidil Haram kini, pada suatu hari nanti antara tanda terbesar semakin menghampiri hari Qiamat yaitu dengan runtuhnya Kaabah. Seorang insan terkutuk yang bergelar ‘Zussuwaiqatain’ dari antara dan berbangsa Habasyah dikatakan akan merobohkan binaan suci tersebut.

‘Zussuwaiqatain’ yaitu nama gelaran bermaksud ‘si pemilik dua betis yang kecil’ kerana merujuk kepada orang2 Habasyah yang pada umumnya betis mereka bersaiz kecil dan mempunyai kaki yang kurus-kurus.

Sebagaimana diriwayatkan dari Ka’ab Al-Ahbar dalam tafsir Ibnu Katsir, ihwal perbahasan firman Tuhan سبحانه وتعالى;

حَتَّىٰٓ إِذَا فُتِحَتْ يَأْجُوجُ وَمَأْجُوجُ وَهُم مِّن كُلِّ حَدَبٍۢ يَنسِلُونَ

“Hingga apabila dibukakan (tembok) Yakjuj dan Makjuj, dan mereka turun dengan cepat dari seluruh daerah yang tinggi.”
(Surah Al-Anbiya : Ayat 96).

Bahawa munculnya Zussuwaqatain bermula pada masa turunnya Nabi Isa Alaihis Salaam, iaitu setelah dibinasakannya Yakjuj dan Makjuj.

Ketika itu Nabi Isa Alaihis Salaam menghantar pasukannya untuk memerangi bala tentera Zussuwaqatain yang berkekuatan di antara 700 sampai 800 orang. Namun saat mereka berjalan, Tuhan سبحانه وتعالى mengirimkan angin sejuk dari arah negeri Yaman dan telah meragut nyawa setiap orang yang beriman serta selebihnya manusia-manusia jahat yang melaksanakan sex bebas menyerupai binatang.

# Ka’ab Al-Ahbar berpendapat, pada masa itu Qiamat sudah semakin hampir.

Hadis-Hadis Yang Berkaitan Dengan Zussuwaqatain

Hadis-hadis Nabi ﷺ ada menyebutkan ihwal Kaabah akan diroboh pada simpulan zaman. Rasulullah ﷺ juga menyebut ciri-ciri yang ada pada peroboh Kaabah tersebut:

1.      Lelaki berkulit hitam gelap

2.      Mempunyai bala tentera

3.      Berasal dan berbangsa Habsyah

4.      Gelarannya yaitu Zussuwaqatain

5.      Kepalanya kelihatan agak botak

6.      Mempunyai kaki yang kurus panjang

7.      Mempunyai kepala yang kecil dan bertelinga besar

8.      Dia menyebarkan Nabi ﷺ berasa menyerupai lebih hitam daripadanya.

Imam Ahmad meriwayatkan dari Abdullah bin ‘Amr Radhiyallahu Anhu, beliau berkata, Aku mendengar Rasulullah ﷺ bersabda, “Kaabah ini akan dirobohkan oleh Zussuwaqatain dari Habasyah. Dia merampas perhiasannya dan melepaskan kiswahnya. Aku seolah-olah melihatnya, orangnya kecil botak dengan tulang-tulang sendinya bengkok, sedang memukul Kaabah dengan penyodok dan kapaknya.” (Sanad hadis ini Jayyid dan Qawiy – Hadis Riwayat Ahmad).

Abu Daud meriwayatkan dari Abdullah bin ‘Amr, dari Nabi ﷺ, bahawa Baginda bersabda, “Biarkan orang-orang Habasyah selagi mereka membiarkan kau (tidak mengganggu kamu). Sesungguhnya tidak ntaraa orang yang (berani) membongkar barang-barang simpanan dalam Kaabah selain daripada Zussuwaqatain dari Habasyah.”

Imam Ahmad meriwayatkan pula pula bahawa Ibnu Abbas menceritakan kepada perawi hadis ini, bahawa Rasulullah ﷺ bersabda, “Seakan-akan saya melihatnya, orangnya hitam, dengan congkaknya beliau merobohkannya (Kaabah) kerikil demi batu.” Dan menurut riwayat Imam Ahmad pula dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu, Rasulullah ﷺ bersabda, “Malam dan siang tak akan berhenti bersilih-ganti sebelum ada seorang lelaki dari kalangan kaum hamba menjadi raja, beliau berjulukan Jahjah.”

Serangan

Ketika hampirHari Qiamat itu, Zussuwaqatain menghantar pasukannya yang berkekuatan antara 700 sampai 800 orang untuk menghancurkan Kaabah. Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu mengatakan bahawa Rasulullah ﷺ bersabda, “Orang yang mempunyai dua pasukan kecil dari Habasyah hendak menghancurkan Kaabah.” Namun saat mereka berjalan, Tuhan سبحانه وتعالى menghantar angin sejuk dari arah negeri Yaman yang meragut nyawa setiap orang beriman serta selebihnya golongan insan yang melaksanakan kejahatan dan sex bebas menyerupai binatang.

 Aisyah Radhiyallahu Anha berkata, “Nabi bersabda, ‘Kaabah itu akan diperangi oleh tentera. Tetapi, kemudian mereka itu akan ditenggelamkan dalam bumi (yakni di Baida’, suatu daerah ntara Makkah dan Madinah).’” Ketika berlaku perang kelak orang tidak akan menunaikan haji dan dikatakan Kaabah akan diruntuhkan saat itu serta diriwayatkan bahawa ‘sesudah itu Kaabah tidak dibangunkan lagi’.

Abu Sa’id al-Khudri Radhiyallahu Anhu mengatakan bahawa Nabi ﷺ. Bersabda, “Sungguh Baitullah akan digunakan untuk mengerjakan haji dan umrah selepas keluarnya Yakjuj dan Makjuj.”(Dan dalam riwayat yang mu’allaq, Baginda bersabda, “Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga ibadah haji tidak dilaksanakan lagi.”)

Yaumul Khalash (Hari Pembersihan)

Adapun kota Madinah, sebagaimana telah dibincangkan dalam banyak catatan mengenai ‘Yaumul Khalash’ (Hari Pembersihan), bahawa Dajjal tidak dapat memasuki kota Madinah dan Makkah. Disetiap penjuru jalan di Madinah ada malaikat-malaikat yang menjaganya supaya tidak dimasuki Dajjal. Dalam shahih Al-Bukhari diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu, bahawa Rasulullah ﷺbersabda, “Madinah tidak dapat dimasuki Dajjal maupun wabak penyakit.”

Telah dijelaskan juga bahawa Dajjal hanya boleh tinggal di luar bandar, lalu terjadilah goncangan andal tiga kali yang menjadikan kaum munafik maupun orang-orang fasik, lelaki dan perempuan, semuanya keluar dari kota dan tinggallah orang-orang mukmin dan muslim, lelaki dan perempuan di dalam kota Madinah. Dan hari itu disebut sebagai “Yaumul Khalash” (Hari Pembersihan).

Demikian sebagaimana pernah dinyatakan oleh Rasulullah ﷺ, “Sesungguhnya kota ini (Madinah) yaitu Thaibah (harum). Dia sendiri akan membuang kotorannya lalu semerbaklah keharumannya.” Kota Madinah akan tetap ramai saat Dajjal menguasainya dan ramai juga penduduk pada masa datangnya Nabi Isa bin Maryam Alaihis Salaam, sehingga Baginda wafat dan dikebumikan di sana. Sesudah semua itu berlaku, barulah penduduk Madinah akan keluar meninggalkan kota.

Kehancuran ketiga2 kota suci iaitu Baitulmuqddis, Madinah dan Makkah telah disebutkan Baginda dan dikatakan setelah Kaabah runtuh buat kali ketiga, Kaabah akan diangkat ke langit. Bahkan Baginda ﷺ ada menunjukkan gambaran bahawa tanah-tanah suci tersebut akan dibangunkan semula. Maka bahwasanya kehancuran kota suci bukan bermaksud kehancuran sebenar tapi lebih bermaksud penyucian tanah suci iaitu bukan sahaja penyucian rohaniah tanah suci bahkan meliputi penyucian fizikalnya sekali.

والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
 (Hanya Tuhan Maha Mengetahui apa yang benar)

Semoga Tuhan سبحانه وتعالى menganugerahkan kita simpulan hidup yang baik dengan amalan kebaikan melebihi daripada segala keburukan yang pernah dilakukan, dan menghapuskan segala dosa kita sampai kita boleh berhimpun dalam keadaan sejahtera dan bercahaya di yaumul simpulan (Hari Qiamat) nanti.

Aamiin

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.