Selepas Lama Berdiam Diri. AKhirnya Respons Al QASSAM Ni Buat Israel Mula CUAK

Posted by: Tags:

Selepas Lama Berdiam Diri. AKhirnya Respons Al Qassam Ni Buat Israel Mula CUAK | Khalifah Mail Online – Baru-baru dunia menyaksikan pembantaian dan pembulian rakyat Palestin di Masjid Al Aqsa oleh tentera Israel. Selepas Presiden Erdogan memberi kata dua, kelihatan Israel mula “lembut” sedikit. Ekoran rakyat masih ditekan, tentera al Qassam mula memberi respons.

RESPONS AL QASSAM

Briged Al-Qassam, sayap bersenjata Hamas, telah memberi amaran bahawa serangan Israel terhadap Masjid Aqsa dan perangnya terhadap Jerusalem “akan membangkitkan bara di bawah bubuk dan menghidupkan kembali intifada Jerusalem”, lapor Palestinian Information Center. “Gema yang disebabkan oleh serangan Zionis terhadap Masjid Aqsa dan Baitulmuqaddis akan menghantui pemimpin-pemimpin musuh dan memulakan tindakan kepahlawanan yang baru, Insya Allah,” kata jurucakap Briged Abu Obeida di halaman Twitternya. Sekatan baru-baru ini Israel mengenai kemasukan orang Islam ke Masjid Aqsa telah mencetuskan protes kemarahan di wilayah Palestin yang diduduki dan mendorong perjaka Palestin untuk bertempur dengan pasukan Israel dan berdiri membela tapak suci Islam mereka.

Reaksi terbaru yaitu serangan tikaman yang dilakukan pada petang Jumaat oleh seorang perjaka Palestin di penempatan haram Halamish, utara Ramallah. Tiga penduduk Yahudi dari keluarga yang sama mati dalam serangan itu. Serangan itu yaitu tindak balas terhadap pengepungan Israel di Masjid Aqsa dan final hidup tiga penduduk Palestin dikala pertempuran ganas pada hari yang sama di daerah yang berbeza di Jerusalem.

HURU HARA DI MASJID AL AQSA

Dua daripada mangsa dibunuh oleh anggota polis Israel dan seorang ditembak mati oleh penduduk Yahudi. Ratusan warga Palestin juga mengalami kecederaan semalam apabila pasukan keselamatan dan tentera Israel menyerang mereka yang protes pro-Aqsa di kawasan-kawasan yang berbeza di Jerusalem, Tebing Barat dan Jalur Gaza.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.