Tanggungjawab Anak kepada Ibubapa

Posted by: Tags:

kartun-keluarga-muslim-keluarga-bahagia-menurut-islam-credit-pict-soniazonewordpresscom

Menghormati kepada ibu bapa amatlah dituntut dalam Islam kerana kedudukan, martabat dan kemuliaan ibu bapa sangat istimewa serta ia tinggi sekali. Ibu bapa ialah yang orang kedua perlu dihormati selepas yang Maha Pencipta. Terdapat 10 tanggungjawab yang boleh dilakukan oleh anak terhadap ibu bapa mereka. Bukan itu saja, tanggungjawab ini amat penting yang perlu belum dewasa lakukan untuk kedua ibu bapa selagi ia masih ada. Malahan, jikalau mereka berbuat baik kepada ibu bapanya, ia akan membawa kepada seribu keberkatan untuk si anak.

Antara tanggungjawab seseorang anak terhadap ibubapanya menyerupai berikut:

1. Hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan dan menggunakan bunyi yang rendah dikala bertutur dengan kedua ibubapa. Anda, jangan sekali-kali membantah dan mengherdik mereka dengan apa jua perkataan kerana perbuatan itu ditegah Tuhan SWT .

2. Sentiasa menghormati dan memberi kasih sayang kepada kedua ibubapa.

3. Sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan atau aliran daripada ibubapa. Pertama sekali, Tuhan SWT perintahkan insan beribadat kepadaNya dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa merekea.

4. Jangan sekali-kali anak menderhakakan kepada ibubapa, kerana derhaka kepada kedua ibubapa ialah suatu dosa besar. Apabila derhaka, anda tidak akan mendapat keredhaan daripada ibubapa. Bukan itu saja, apabila derhaka kepada ibubapa, anda juga tidak mendapat keredhaan dari Tuhan SWT dan ibadatnya tidak diterima Tuhan swt.

5. Sentiasalah mendoakan dan meminta keampunan untuk mereka, sama ada mereka masih hidup ataupun mereka meninggal dunia dengan berdoa. Doa untuk kedua ibu bapa :

اَللَّهُمَّ اغْفِرَلِيْ وَلِوَالِدَىَّ وَٰرْحَمْهُمَا كَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

“Ya Allah, ampunilah saya dan kedua orangtuaku, dan sayangilah keduanya sebagaimana keduanya menyayangi saya di waktu kecil”

7. Hendaklah memanggil ibubapa dengan panggilan yang disenangi oleh mereka.

8. Gembirakan hati ibubapa dengan menolongnya serta membuat kerja rumah di samping melayani dengan penuh kasih sayang (jika anak tinggal bersama dengan ibubapa) atau dengan menunjukkan apa jua dukungan mengikut keperluan.

9. Ucapkan salam dan pohon kemaafan kepada ibu bapa dikala bertemu dan berpisah dengan mereka, kerana mungkin salah seorang darinya (anak atau ibu dan bapa) akan meninggalkan dunia yang fana ini tanpa dijangka.

10. Muliakan sahabat-sahabat ibubapa, rapatkan  silaturrahim dengan keluarga dan sahabt-sahabat mereka.

11. Apabila mereka sudah lanjut usia  (tua) dan uzur, hendaklah dipenuhi segala keperluan mereka. Selalu menziarahi mereka kerana dengan ini boleh menghibur dan mentetenteramkannya. Malahan itu anda juga perlu bersyukur kepada Tuhan terhadap jasabakti yang telah dapat dinikmati.

12. Apabila ibubapa meninggal dunia, anak hendaklah perbanyakkan berdoa untuk keselamatan dan mendapat rahmat dari Allah. Bukan itu saja, anak juga perlu banyakkan beramal dan membacakan ayat-suci Al Alquran untuk dihadiahkan pahalanya kepada mereka. Semua kebajikan yang dilakukan akan diterima berterusan pahalanya untuk mereka di sisi Tuhan swt. Inilah satu kaedah yang berterusaa yang menghubungkan antara anak dan ibubapa walaupun jasad mereka tidak ada lagi.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.