”Wahai Hawa, Kamu Itu Ada Dua Pilihan” Buatlah Pilihan Yang Terbaik

Posted by: Tags:

Hujan renyai-renyai pagi itu. Sambil memandang ke arah luar tingkap, Hawa mengimbau kenangannya semasa menuntut di universiti suatu masa dahulu. Sudah empat tahun setengah ia meninggalkan kawasan yang berbagi dirinya cinta kepada ilmu.

Rindu mula menggamit relung hatinya. Satu-persatu wajah gurunya terlintas dalam fikiran.
Tiba-tiba, ia teringat akan hikmah salah seorang gurunya suatu masa dahulu.

“Hawa, kau punyai dua pilihan, sama ada mahu menjadi sebaik-baik aksesori dunia atau menjadi seburuk-buruk fitnah di dunia.”

“Apa maksud daripada dua pilihan itu, ustaz? Saya tak faham.” Tanya Hawa yang saat itu memang agak jahil dalam bab-bab agama.

“Hawa, dalam hidup ini kita sentiasa membuat pilihan. Bahkan, setiap hari selepas kita bangkit dari tidur, kita perlu membuat pilihan.” Tambah gurunya lagi.

“Begitu juga dengan diri kamu. Ustaz nak tanya, apa matlamat kau hidup di dunia ini?” Soal ustaz pada Hawa yang mendengar dengan tekun apa yang ingin disampaikan oleh gurunya itu.

“Erm, saya mahu hidup bahagia di dunia dan alam abadi di sana nanti ustaz.” Jawab Hawa ringkas.
“Alhamdulillah, bagus matlamat hidup kamu. Tetapi, bagaimana kita nak capai bahagia di sini (dunia) dan di sana (akhirat) nanti kalau kita tak ikut aturan yang Tuhan dah tetapkan?” balas gurunya lagi.

“Hawa, pesanlah pada diri kau juga teman-temanmu nanti, buatlah pilihan yang bijak dalam hidup. Pilihlah sama ada mahu menjadi sebaik-baik aksesori di dunia ini iaitu dengan menjadi wanita solehah yang taat akan perintah Tuhan ataupun mahu menjadi seburuk-buruk fitnah di dunia iaitu ingkar akan segala perintahNya.” Sambung gurunya dengan panjang lebar.

“Oh begitu, gres saya faham. Alhamdulillah, terima kasih ustaz atas peringatan yang amat berkhasiat ini.”

Tersentak Hawa daripada lamunannya tatkala ibunya memanggil dari arah dapur. Sungguh, amat bermakna peringatan gurunya itu sehingga membawa perubahan besar dalam hidupnya. Dia benar-benar terkesan akan hikmah tersebut.

Perhatikanlah juga sabda Rasulullah SAW yang bermaksud;

“Seluruh dunia ini ialah aksesori dan aksesori terbaik di dunia ini ialah wanita solehah.”
Hadis Riwayat An-Nasai Dan Ahmad

Juga, riwayat Muslim ada menyatakan, Rasulullah SAW bersabda;

“Sesungguhnhya dunia itu ialah aksesori dan sebaik-baik aksesori ialah wanita solehah.”
Pilihan ini terletak pada diri masing-masing. Sejauh mana kecintaan kita kepada Tuhan dan juga RasulNya. Bahkan, ia turut menjadi kayu ukur bagi kepercayaan seseorang.

Jika kita memilih untuk menjadi seburuk-buruk fitnah, maka beringatlah akan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud;

“Aku tidak meninggalkan satu fitnah (ujian) pun yang lebih membahayakan para lelaki melainkan fitnah (ujian) daripada wanita.”

Hadis Riwayat Bukhari

Begitulah peringatan Rasulullah SAW terhadap kaum lelaki semoga berhati-hati dengan ujian yang datang daripada kaum wanita. Sungguh, kuasa wanita amat besar dan luar biasa kalau tidak dikawal dengan iman. Wahai kaum hawa, buatlah pilihan yang sempurna semoga kalian tidak menjadi salah seorang penyebab hancurnya kepercayaan umat Muhammad SAW berjulukan Adam.

“Pakaikanlah pakaian taqwa, maka engkau akan menjadi wanita tercantik di dunia.”

Dr.Aidh al-Qarni

Sentiasalah berdoa semoga diperbaiki setiap urusan dalam kehidupan sepertimana doa berikut;

“Wahai Tuhan, yang hidup dan berdiri sendiri dengan rahmat dan kasih sayangMu, saya memohon bantuan kepadamu. Janganlah engkau biarkan saya bersendirian walaupun hanya sekelip mata dan perbaikilah setiap Urusanku.”

Doa Fatimah r.anha, puteri Rasulullah SAW

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.