Warga Emas 96 Tahun Bongkar Rahsia Kesihatan, Amalkan Khatam Al Alquran Seminggu Sekali

Posted by: Tags:

SELAMA 30 JANUARY 2017.Che Dah Ibrahim,96 masih berpengaruh berjalan walaupun usianya semakin meningkat. STR/NOR RAIDAH AWANG

Sangat terinspirasi dan boleh dijadikan idola, Che Dah seorang warga emas membongkar rahsia di HMetro mengenai petua kelihatan sihat selain bisa bergerak dan memiliki penglihatan yang masih terperinci ialah dengan sentiasa mengkhatamkan Al Alquran seminggu sekali. Ikuti kisah manusia yang boleh dijadikan idola ini.

Che Dah Ibrahim atau dikenali Hajah Che Dah bersyukur kerana diberi kesempatan, malah dirinya masih berpengaruh dan boleh melaksanakan pekerjaan menyerupai biasa termasuk mengangkat barang tidak terlalu berat. Katanya, pemeriksaan ujian darah di hospital juga mendapati ia hanya menghidap darah tinggi dan duduk perkara jantung yang tidak serius. “Mak cik mempunyai hobi yang sangat menarik semenjak usia muda lagi iaitu suka anyam tikar mengkuang. “Pada waktu lapang pula, mak cik suka menghabiskan masa dengan membaca al-Quran. Boleh dikatakan setiap ahad mak cik khatam al-Quran,” katanya dikala ditemui, di sini, semalam.

Che Dah berkata, keunikan hasil daripada kekerapan membaca al-Quran itu juga menyebarkan penglihatan ia masih jelas. “Saya pakai cermin mata tapi jarang-jarang ada kalanya dikala baca al-Quran saja. Malah, mak cik kenal setiap gambar dipaparkan khususnya tokoh politik,” katanya. Menurutnya, pada usianya itu Che Dah turut dikagumi jiran dan masyarakat setempat yang mengenalinya. “Ramai juga jiran dan saudara-mara datang ke rumah melawat dan aku bersyukur kerana usia hampir mencecah 100 tahun, malah aku berharap terus dipanjangkan umur,” katanya. Hasil perkahwinannya dengan arwah suami, Saat Sulaiman dikurniakan lapan cahaya mata, empat lelaki dan empat perempuan selain mempunyai lebih 62 cucu serta 83 cicit.

Rasulullah s.a.w menekankan kepada kita biar meluangkan seberapa banyak masa untuk membaca dan memahami Al Quran. Secepat-cepat tempoh masa yang boleh khatam Al Alquran ialah selama 3 hari dan selewat-lewatnya jangan melebihi dari sebulan. Sebaik-baiknya Al Alquran dikhatamkan bacaannya dalam tempoh seminggu. Beberapa teman Rasulullah s.a.w yang masyhur menyerupai sayyidina Uthman, Zaid Ibn Thabit, Ibn Mas’ud dan lain-lain mengkhatamkan Al Alquran dalam masa seminggu dengan dibuat penyusunan surah-surah menyerupai berikut :

Marilah kita berazam dan mulakan hari ini. Mulakan dengan khatam setahun sekali, kemudian dua, tiga, empat kali setahun. Setelah ianya dilazimi dan sudah menjadi amalan wajib harian, maka pastikan sebulan sekali khatam. Dan seterusnya, sehingga kita dapat khatam seminggu sekali. “Kadar kebahagiaan seseorang bergantung kepada kadar bacaan Al Alquran seseorang”. Kata-kata yang perlu disematkan di dalam hati. SHARE FOR SAHAM AKHIRAT.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below

No Responses

Comments are closed.